Broumov odmítl přestavbu pivovaru na sportcentrum

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
05.04.2011 22:45
Broumov (Náchodsko) - Zastupitelstvo osmitisícového Broumova na Náchodsku dnes odmítlo chystaný projekt přestavby bývalého pivovaru na sportovní centrum za čtvrt miliardy korun. ČTK o tom informoval starosta Milan Kotrnec (ČSSD). Projekt, který schválilo minulé zastupitelstvo, již získal také dotaci 132 milionů korun z evropských fondů. Proti projektu se dnes vyslovilo 16 ze 23 zastupitelů.
    Nákladné sportovní centrum je údajně pro město velkým rizikem a město jej s ohledem na současnou ekonomickou situaci nemůže financovat. "Jenom finanční spoluúčast města při jeho vzniku by znamenala výdaj v hodnotě celoročního rozpočtu města, a to bez provozních nákladů," uvedl starosta.
    Pro projekt vloni v lednu hlasovalo 14 zastupitelů, proti bylo osm a jeden se zdržel. Část zastupitelů už tehdy upozorňovala na to, že se město kvůli projektu výrazně zadluží a v dalších letech bude nutné hradit také provozní náklady celého sportoviště. Z loňských voleb vzešlé nové vedení města se rozhodlo projekt znovu posoudit.
    Vedle evropské dotace mělo zbytek nákladů platit město, a to hlavně půjčkou. V případě získání úvěru od banky by město podle starosty muselo sjednat odklad splátek až na rok 2016, což by výrazně zatížilo dluhovou službu města. Město by podle něj nemělo peníze na jiné investice. Rizika prý nesl i vlastní provoz sportcentra, z něhož by ročně vznikala ztráta pět až osm milionů korun.
    Projekt zahrnuje 25 metrů dlouhý plavecký bazén s dalšími vodními atrakcemi, víceúčelovou halu, prostory pro restauraci, bowling a 90 krytých parkovacích stání v podzemí. Z nynějšího nevyužívaného měšťanského pivovaru měla zůstat pouze čelní stěna, další část měli stavbaři dostavět. Projekt měl být dokončen do konce roku 2013 a podle původních záměrů měl městu pomoci při dalším rozvoji cestovního ruchu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články