Světoznámý architekt Boris Podrecca přijede do Ostravy

Vložil
ČTK
01.04.2011 15:35
Ostrava

Ostrava - Světoznámý slovinský architekt Boris Podrecca přijede v  pondělí 4. dubna do Ostravy, kde uvede výstavu své tvorby. Zahájení se uskuteční v 17.00 v Kabinetu architektury v Domě umění a v 18:00 ve Výstavní síni Sokolská 26. ČTK o tom informovala tisková mluvčí Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO) Jana Šrubařová.
    Výstava předvede 28 realizovaných i  nerealizovaných Podreccových návrhů včetně osmi modelů. "Za zmínku stojí mimořádné komunikační stavby, ke kterým patří z části realizované Severní nádraží ve Vídni nebo návrh unikátní stanice metra v Neapoli," uvedla Šrubařová.
    Jednasedmdesátiletý Podrecca žije ve Vídni, kde architekturu vystudoval. Je mimo jiné autorem mrakodrapu Millennium Tower ve Vídni i hotelu a konferenčního centra Mons ve slovinské Lublani. Nedávno zvítězil ve velké mezinárodní soutěži na zástavbu oblasti italského Bolzana. Šrubařová uvedla, že jedinými Podreccovými realizacemi v Česku jsou interiér rakouského kulturního institutu na pražském Jungmannově náměstí, který vytvořil v 90. letech, a galerie Oskara Kokoschky v Praze.
    „Jeho pravděpodobně nejznámější stavbou je Millennium Tower ve Vídni, která je 202 metry vysoká. Budova se skleněnou fasádou má půdorys dvou kruhů. Slouží jako nákupní středisko, kancelářská a obytná budova,“ uvedl v tiskové zprávě GVUO znalec Podreccova díla Damjan Prelovšek. Výstava podle něj otevírá pohled na moderní středoevropskou tvorbu.
    "Podreccova architektura je pokračováním dědictví všeho, z čeho kdy čerpalo mnohonárodnostní rakouské umění: je plná středomořského slunce a pohledu do nekonečné dálky Jaderského moře, severního racionalismu, tradice anglického a francouzského umění," uvedl Prelovšek.
    Ředitel GVUO Jiří Jůza sdělil, že je velmi rád, že může v Ostravě přivítat další hvězdu světové architektury. "V tomto ohledu patří Kabinet architektury v Domě umění k naprosto ojedinělé instituci tohoto typu v České republice," dodal Jůza. Výstava potrvá v  Ostravě do 3. června.
0 komentářů
přidat komentář