Před přerovským nádražím vznikne miniželeznice

Vložil
ČTK
06.03.2006 10:45
Přerov

PŘEROV - Přerovská radnice chce vybudovat před vlakovým nádražím miniželeznici. Největší ozdobou tohoto prostranství se má stát historická parní lokomotiva, která v této lokalitě stávala před deseti lety. Stavbu chce město stihnout do zahájení letošních oslav 750 let povýšení Přerova na město. Její náklady se vyšplhají na 600.000 korun. Informuje o tom dnes Nové Přerovsko.

S myšlenkou vybudovat před nádražím menší park přišla již před časem nadace Okřídlené kolo. Přerovští radní nyní tyto plány posvětili. "I my máme totiž zájem, aby prostor před nádražím, který je v zanedbaném stavu, se stal atraktivnější," cituje deník místostarostu Přerova Jiřího Lajtocha (ČSSD).
Vedení radnice již má zpracovaný projekt na stavební úpravy, v současnosti se chystá zažádat o stavební povolení a vypsat výběrové řízení na realizaci zmenšené železnice.
"Peníze seženeme ze sponzorských darů v rámci oslav letošního výročí 750 let od povýšení Přerova na královské město Přemyslem Otakarem II.," uvedl místostarosta Lajtoch.
Se stavbou miniželeznice by měli odborníci začít v květnu. Před jejím zahájením však bude zapotřebí podle Zdeňka Holase z přerovské radnice vytyčit podzemní kryt civilní ochrany, který se nachází v místech, kde by měla mašinka stát.
Podle zástupců nadace Okřídlená kola více než sto let stará lokomotiva, který má park ozdobit, je nyní ve výborném stavu. Připojen bude za ní také vagonek. Kromě lokomotivy a vagonku bude prostor před nádražím doplněn také o návěstidlo, přejezdové zařízení či silniční sklápěcí závory.
0 komentářů
přidat komentář