Osud slavného brněnského hotelu Avion je nadále nejistý

Vložil
ČTK
23.03.2011 12:50
Brno

Brno - Majitel funkcionalistického hotelu Avion v centru Brna Stanislav Berousek nepožádal o dotaci z evropských fondů na opravu objektu, jak uvedl před téměř půl rokem. Jeho plány s národní kulturní památkou se prý "zásadně" změnily. Sdělil to ČTK bez dalších podrobností. Osud slavného objektu je tak nejistý.
    Berousek loni na podzim uvedl, že pokud se mu podaří získat prostředky na rekonstrukci slavné budovy, začne s ní letos. Termíny původně plánované obnovy hotelu z 20. let minulého století už se posouvaly několikrát, naposledy se mělo začínat loni na jaře. Berousek však při poslední žádosti o příspěvek z EU loni neuspěl.
    "Žádáme znovu o dotaci, výsledky by měly být v únoru. Myslím, že bychom to tentokrát mohli dostat," uvedl Berousek loni v listopadu a dodal, že celková rekonstrukce by přišla na 80 milionů korun.
    Vláda loni v únoru zařadila Avion do skupiny staveb s  nejvyšší památkovou ochranou. Prohlášení památek za národní kulturní památku (NKP) znamená jejich přeřazení do vyšší kategorie, deklaruje se jejich mimořádný kulturní význam.
    Naposledy, loni na jaře, funkcionalistická památka od architekta Bohuslava Fuchse nedostala peníze z programu EU, který rozděluje finance pro jižní Moravu a Vysočinu. Žádost neuspěla i kvůli tomu, že prý je v  centru Brna řada hotelů a další už turisté nevyužijí. Podle odborníků však porovnávání Avionu s běžnými turistickými hotely v centru nebylo správné.
    Hotel z roku 1928 je navíc raritou, patří mezi nejužší hotely v Evropě. Je zavřený od loňského ledna.
    Na původních plánech rekonstrukce spolupracoval majitel s architektkou Evou Jiřičnou. Zrekonstruovaná perla Brna měla podle nich nabídnout návštěvníkům 37 pokojů, prosklenou terasu s výhledem na město i vinotéku v podzemí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články