Pevnost Hůrka bude příští rok kompletně přístupná

Vložil
ČTK
22.03.2011 13:20
Králíky (Orlickoústecko) 22. března (ČTK) - Příští rok na podzim bude dělostřelecká pevnost Hůrka u Králík na Orlickoústecku kompletně přístupná veřejnosti. Zatím mají návštěvníci možnost vidět zhruba 70 procent z celé tvrze. Rekonstrukce začnou letos v květnu, ale návštěvní provoz neomezí. ČTK to řekl Martin Ráboň ze Spolku přátel československého opevnění.

    "Zpřístupníme i dva pěchotní sruby, objekt pro otočnou dělovou věž a zbývající chodby. Práce budou trvat zhruba 15 měsíců. Stavba bude stát necelých 23 milionů korun, 19 milionů máme z Evropské unie, zbytek zaplatí kraj. Město Králíky má jiné investiční akce a nezbývaly mu peníze," řekl Ráboň.
    Vojenská pevnost je stavebně nejdokončenější na území státu. Čítá pět objektů: vchodový srub, dva pěchotní sruby postavené blíž k hranici, otočnou dělovou věž a dělostřelecký kasematový srub, který je objemem největší v zemi. Je tvořený z 5500 metrů krychlových betonu, ze 400 tun ocelové výztuže a je 50 metrů dlouhý a 15 metrů široký.
    "Vybudujeme slušné záchody, umývárny, pokladnu, opravíme vstupní halu. Schodiště opatříme zábradlími. Nejvíc peněz investujeme do vysoušení a větrání. Pevnost má obrovský potenciál pro výstavy, ale obrovské vlhko omezuje jejich pořádání," řekl Ráboň.
    Pevnost Hůrka pro 424 vojáků se začala stavět v roce 1936. Prakticky dokončenou a bojeschopnou tvrz ale armáda musela v roce 1938 na rozkaz bez boje opustit. Za války v pevnosti Němci prováděli dělostřelecké zkoušky a chtěli ji přestavět na továrnu na letecké součásti.
    Od roku 1946 byla tvrz uzavřená, ke konci 50. let v ní měla armáda muniční sklad. Po desetiletích se tvrz otevřela veřejnosti v srpnu 2008. Roční návštěvnost je teď kolem 13.000 lidí. Za několik let by se mohla dostat až na 40.000 návštěvníků ročně. Ráboň doufá v to, že se v budoucnu podaří získat další peníze a zprovoznit výtah pro vozíčkáře. Funkční rampa je příliš úzká a sveze dolů do podzemí pouze matky s kočárky.
    "Tvrz je velmi dobře dostupná autem. Jen trvá, než se dostane do povědomí lidí a na turistické letáky a informační cedule. Vozíčkáře zatím musí snést asi 20 metrů po schodech doprovod. Jezdí k nám a dá se to zvládnout," řekl Ráboň.
0 komentářů
přidat komentář