Radnice v Brně-Bohunicích odmítá další výstavbu, chce zeleň

Vložil
ČTK
17.03.2011 09:25
Brno

Brno - Radnice v převážně sídlištní brněnské městské části Bohunice odmítá na svém území další výstavbu. Parcely, na nichž ji koncept připravovaného územního plánu umožňuje, chce proměnit na pozemky zeleně. Připomínka v tomto duchu se týká 14 míst a městská část ji podá na magistrátu, řekl ČTK místostarosta Antonín Crha (KDU-ČSL). Bohunická radnice nemůže prosadit svou - poslední slovo bude mít brněnské zastupitelstvo. Když však předtím úředníci její připomínky dostatečně nevypořádají, může se radnice obrátit na soud.

    Většina Bohunických bydlí v panelových domech, městská část se však nachází nedaleko středu města a hromadnou dopravou to do centra trvá deset minut. Čtvrť má také dobré napojení na dálniční síť. "Mnohá území umožňují výstavbu a developeři se nám sem jen hrnou. Ale nechceme, aby dál výstavbu zahušťovali," popsal Crha.
    Už nyní jsou prý na radnici zklamáni z výstavby dvou velkých domů. Oba budou investoři stavět při Jihlavské ulici, prvním bude soukromá poliklinika, druhá stavba má být multifunkční dům s kancelářemi a prodejnami. "Nelze tomu zabránit," řekl místostarosta a dodal, že oba záměry jsou v souladu se současným územním plánem a získaly povolení.
    Na části Bohunic se nachází i zahrádkářská kolonie, a to kolem ulice Kejbaly. Radnice chce zahrádky zachovat. Změny naopak lze čekat v několikahektarovém areálu střední zahradnické školy při ulici Lány. Jihomoravský kraj jako zřizovatel školy studenty i učitele na konci školního roku přestěhuje do centrály školy do Rajhradu u Brna. Areál prodává, a to za 40 milionů korun. Jeho využití záleží na budoucím majiteli. Současný územní plán tam sice neumožňuje bytovou výstavbu, ale majitel může usilovat o změnu. Proces trvá asi dva roky. Soubor změn územního plánu schvalují městští zastupitelé skoro na každém zasedání.
    Neprodává se jen hlavní školní objekt od architekta Dušana Jurkoviče a park. Oba pravděpodobně kraj převede na Brno. "Rádi bychom, aby tam zůstala škola," nastínil místostarosta. V Bohunicích působí například soukromá Akademie Sting, a to v bývalé mateřské škole. Kdyby se odtud odstěhovala, městská část by školku znovu mohla vrátit jejímu účelu. Kvůli baby-boomu posledních let je míst v nich málo.
0 komentářů
přidat komentář

Související články