Hrad dostal od Itálie pozvánku na Expo 2015

Vložil
ČTK
14.03.2011 18:45
Praha

Praha - Na Pražský hrad došla po dvou měsících od odeslání pozvánka na další světovou výstavu Expo 2015 v Miláně. Mluvčí prezidentské kanceláře Radim Ochvat dnes ČTK řekl, že pozvání z Říma Hrad předal úřadu vlády. O české účasti budou na jejím základě pozvánky rozhodovat právě ministři.

    Počátkem března ještě Hrad pozvánku neměl, přitom kopie zvacího dopisu od premiéra Silvia Berlusconiho pro prezidenta Václava Klause už kolovala v  diplomatických kruzích.
    České velvyslanectví v Itálii uvádělo, že dopis adresovaný Klausovi byl poslán kanceláři prezidenta a souběžně na ministerstvo zahraničí koncem ledna. Ministerstvo zahraničí mělo pouze kopii pozvánky. Pod ministerstvo spadá právě kancelář, která má světové výstavy na starosti. Ta sdělila, že podle italských organizátorů byla pozvánka do Prahy zaslána počátkem ledna.
    Některé země již na pozvání odpověděly a Itálie se zajímá i o českou odpověď, protože nabídku na účast na světové výstavě některé státy už přijaly.
    Česko bylo loni přítomno na zatím poslední světové výstavě v  čínské Šanghaji. Vláda na to vyčlenila půl miliardy korun. Český pavilon obdržel několik ocenění a patřil k nejnavštěvovanějším. Heslem příští kulturní olympiády národů v Itálii je "nakrmit planetu, energie pro život". Podle některých informací se o příští světovou výstavu zajímají některé české firmy a vědci.
0 komentářů
přidat komentář

Související články