V Třebíči byla zařazena mezi památky židovská nemocnice

Vložil
ČTK
11.03.2011 21:00
Třebíč

Třebíč - V Třebíči byla zařazena mezi kulturní památky někdejší židovská nemocnice. Dům, který je součástí zástavby bývalého židovského ghetta, několik desetiletí chátrá a je ve špatném technickém stavu. Naposled v něm bydleli sociálně slabší lidé. Rekonstrukci historické budovy chystá soukromý investor, který ji v minulém roce koupil od města, sdělil dnes ČTK mluvčí třebíčské radnice Ivan Přibík.
    Takzvaný krankenhaus v Pomezní ulici postavila židovská obec v roce 1852. Nemocnice měla 24 lůžek. Po zániku židovské komunity za druhé světové války byl v domě domov důchodců. Seniory pak vystřídali méně přizpůsobiví obyvatelé. Teď je budova přes rok prázdná. Kazí vzhled židovské čtvrti, která je zapsána v seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.
    Generální opravu budovy chystá firma Kapucín. Jednatel Martin Svoboda ČTK řekl, že v bývalé nemocnici vzniknou byty pro studenty nebo pro běžné nájemníky. Prohlášení objektu památkou mu nevadí. Uvedl, že už s památkáři spolupracuje při přípravě projektu.
    Třebíčská židovská čtvrť patří k nejvýznamnějším a nejstarším centrům židovského osídlení na Moravě. Historie jejího formování sahá minimálně do 13. století. V seznamu UNESCO je čtvrť zapsána od roku 2003.
    Na území kraje Vysočina se podle údajů na krajských webových stránkách nachází přes 3000 nemovitých kulturních památek evidovaných v Ústředním seznamu kulturních památek ČR. Stále přibývají další. Letos bylo prohlášeno kulturní památkou i venkovské stavení z přelomu 19. a 20. století ve Spyticích u Vilémova.
0 komentářů
přidat komentář