Komoře architektů vadí nákup, jímž Brno získá startovací byty

Vložil
ČTK
08.03.2011 18:25
Brno

Brno - Komora architektů kritizuje nákup startovacích bytů pro mladé rodiny, který tento týden schválili brněnští zastupitelé. Způsob prý nedal prostor kvalitní architektuře. Podle architektů Brno nehledá, a proto ani nenalezne invenční a inovativní řešení, které by do města přineslo moudrou architekturu. Primátorovi to v otevřeném dopise napsala ředitelka České komory architektů Tamara Čuříková. Primátorův náměstek Oliver Pospíšil (ČSSD) výtky odmítl. Komoru označil za lobbyistickou organizací, které jde o co nejvíc zakázek pro architekty.

    Zastupitelé schválili nákup 84 startovacích bytů za 151 milionů korun bez DPH. Radnice je koupí od dvou developerů. Podle Pospíšila chtěla radnice využít situace na realitním trhu zasaženém hospodářskou krizí.
    Způsob nákupu označila komora za promarněnou šanci. Podle ní mělo město postupovat transparentní architektonickou soutěží. "Při zadávání veřejných zakázek ve výstavbě by neměla být kritériem nejnižší cena, ale kvalita a udržitelnost zdůrazňující architektonická řešení," napsala Čuříková.
    Podle Pospíšila šlo naopak město cestou "za co nejméně peněz hodně muziky". Město prý nemá ambice sbírat za startovací bydlení architektonické ceny. "Jejich logika je, že kdo jiný než veřejný sektor by měl utrácet peníze za krásné věci. Řekl bych, že to jde trochu proti názoru veřejnosti, která je přesvědčena o tom, že by se měly veřejné prostředky šetřit co nejvíce," uvedl.
    Za údajně příliš malou míru pří hlídání výdajů naopak radnici kritizoval opoziční zastupitel Jaroslav Kacer (TOP 09). Nákup označil za šrotovné pro developery s tím, že město nakupuje byty za tržní cenu, navíc i s pozemkem. Přitom má pozemky vlastní, na kterých by mohlo nechat byty postavit.
    Radnice původně chtěla do nákupu startovacích bytů dát 300 milionů korun. Asi polovina částky tak zůstává nevyužita. Podle Pospíšila se nabízí několik řešení, jak dál. Buď se soutěž na nákup bytů zopakuje s jinými pravidly, nebo město postaví další byty na svých pozemcích. Náměstek se po zkušenosti s prvním obchodem přiklání ke druhé variantě. "Určité zklamání z počtu nabídek tam je, očekával jsem mírně lepší výsledek. Ale i tak ceny nejsou špatné," uvedl.
0 komentářů
přidat komentář

Související články