Začaly opravy Lannovy třídy v Českých Budějovicích

Vložil
ČTK
03.03.2006 19:30
České Budějovice

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Českobudějovické pozemní stavby dnes začaly s rekonstrukcí Lannovy třídy, která je druhou nejrušnější ulicí v centru Českých Budějovic. Do poloviny června by se měla její první část změnit v moderní pěší zónu, kde dostanou chodci víc prostoru než dosud, zároveň tudy povede cyklostezka. Město za to zaplatí 29 milionů korun.

Frekventovaná třída, která je hlavní spojnicí mezi náměstím a nádražím, zůstane po celou dobu oprav průchozí. "Celé je to vymyšlené tak, aby funkce Lannovky jako obchodní zóny nebyla v průběhu rekonstrukce výrazněji potlačena," řekl dnes ČTK Jan Zeman z Českobudějovických pozemních staveb, které jsou generálním dodavatelem.
Upřesnil, že příští týden zmizí keře v betonových ohradách uprostřed ulice, které později nahradí nové stromy a další zeleň. Ulici čeká úplná rekonstrukce teplovodu, nové budou přípojky vody, kanalizace a dalších sítí ke všem objektům. Ulici pokryje kamenná dlažba, změní se osvětlení, přibudou lavičky.
Některé z cennějších dřevin, které dosud na Lannově třídě rostly, budou přesazeny do parku Stromovka. "Díky tomu, že se zlikvidují ostrůvky zeleně, bude zóna přehlednější," dodal Zeman.
Lidé zatím budou využívat dosavadní chodníky u domů a až zmizí betonové ohrady se zelení, budou chodit středem ulice. Přístup a vjezd do objektů bude v době, kdy před nimi budou stavaři pracovat, omezený, vzniknou tam například provizorní lávky. "Žádný obchod by ale neměl být kvůli opravě ulice dlouhodobě zavřený," zdůraznil Zeman.
Rekonstrukce Lannovy třídy je jednou z největších investic města letošního roku. Její druhá a třetí etapa je v plánu na příští rok, celkové náklady na opravu celé ulice až k nádraží odhadla náměstkyně českobudějovického primátora Ivana Popelová na 70 až 80 milionů korun.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Aspoň něco.
Věra
04.03.06 10:55
zobrazit všechny komentáře