Mendelova univerzita postaví dva nové pavilony za 619 milionů

Vložil
ČTK
07.03.2011 18:00
Brno

Pavilon "Q" MZLU (Atelier Chlup, 2004)
Brno - Mendelova univerzita začne ještě v březnu s výstavbou dvou nových budov ve svém kampusu v Brně-Černých Polích. Poslouží jako zázemí pro biotechnologické obory. Celkové náklady činí asi 619 milionů korun, 85 procent částky zaplatí Evropská unie. Ministr školství Josef Dobeš (VV) již koncem února podepsal rozhodnutí o poskytnutí dotace, řekla dnes ČTK mluvčí univerzity Kateřina Brettschneiderová.
    Oba pavilony budou v provozu zřejmě v druhé polovině roku 2013. "Nové prostory nahradí stávající, které již nevyhovují současným požadavkům na výuku, vědu a výzkum jak svoji velikostí, tak technickým vybavením," uvedl prorektor Miroslav Havlíček.
    Nové vícepatrové budovy vyrostou mezi Drobného a Erbenovou ulicí v sousedství nejmodernější stavby v kampusu univerzity - pavilonu Q s knihovnou, archivem a učebnami. Navrhl je stejný architektonický tým. Prvním krokem při budování nových pavilonů se stane demolice menších a již nepoužívaných objektů na místě výstavby. Jde například o staré skleníky, pitevnu a zázemí pro chov hospodářských zvířat.
    V nových budovách se usídlí například ústav, jehož oblastí zájmu je rybářství. K výzkumu a výuce potřebuje akvária, nádrže a složité zázemí pro filtraci vody. Škola v budovách umístí také pitevnu, stáj a další prostory, které využije ústav morfologie, fyziologie a genetiky zvířat.
    Mendelova univerzita se od svého vzniku věnovala především zemědělským, zahradnickým a lesnickým oborům. V posledních letech stále rozšiřuje portfolio nabízených oborů, má provozně ekonomickou fakultu a také fakultu regionálního rozvoje a mezinárodních studií. Škola od založení sídlí v kampusu v Černých Polích, který stále rozšiřuje. Část výuky je soustředěna v Lednici na Břeclavsku, kde působí zahradnická fakulta.
0 komentářů
přidat komentář

Související články