Brno koupí od developerů 84 bytů pro mladé rodiny

Vložil
ČTK
07.03.2011 14:20
Brno

Brno - Brno nakoupí od developerů 84 startovacích bytů pro mladé rodiny. Investici za 151 milionů korun bez DPH dnes schválili zastupitelé. Z  výběrového řízení vybrala koalice jako vítěze dva subjekty - firmu Reko a sdružení firem Impera. Každá z nich postaví pro město bytový dům na sídlišti Kamechy mezi Bystrcí a Žebětínem. Obchod kritizovala opoziční TOP 09 - zastupitel Jaroslav Kacer ho označil za šrotovné pro developery. Primátorův náměstek Oliver Pospíšil (ČSSD) jeho výtky už dřív odmítl.
    Kacer kritizoval, že město nakupuje byty za tržní cenu, navíc i s pozemkem. Přitom má pozemky vlastní, na kterých by mohlo nechat byty postavit. Navíc by si tak zachovalo vliv na architektonické řešení, dispozici i další detaily.
    Pospíšil však už dříve v reakci na Kacerovy výtky uvedl, že situace na realitním trhu dává naději na výhodný nákup. "V kratším čase bychom mohli dosáhnout stejných cenových podmínek, jako kdybychom stavěli," řekl ČTK.
    Náměstek nevyhověl ani Barboře Uhlířové ze Společnosti pro podporu lidí s mentálním postižením. Na zasedání zastupitelstva upozornila, že v Brně je málo bytů pro mentálně postižené a nakupované byty by jim mohly sloužit. Podle Pospíšila ale mají startovací byty jiný účel.
    V domech, jejichž koupi zastupitelé schválili, mají být jedno- a dvoupokojové byty. První nájemníci by se do nich měli nastěhovat příští rok. Nájemné by mělo činit 50 korun za metr čtvereční. Je na úrovni toho, jaké dnes ve většině městských částí platí nájemníci obecních bytů s regulovaným nájemným. Pronájem bytů v nabídce realitních kanceláří téměř nelze sehnat za cenu pod 100 korun za metr čtvereční. Lidé budou moci startovací byty obývat pět let, pak se musejí odstěhovat.
0 komentářů
přidat komentář

Související články