Theo van Doesburg razil cestu abstraktnímu malířství

Vložil
ČTK
06.03.2011 22:10
Švýcarsko

Davos

Theo van Doesburg

Davos - Mezi zakladatelské osobnosti moderního umění bezpochyby patří holandský malíř Theo van Doesburg, který zemřel před 80 lety, 7. března 1931, ve švýcarském Davosu. Jako nadaný mladík se chtěl nejprve věnovat herectví, nakonec jej však zlákala výtvarná tvorba. Přes postimpresionismus a fauvismus objevil kolem roku 1915 dílo svého krajana Pieta Mondriana a geometrickou abstrakci, která se stala jeho uměleckým osudem.
    Doesburgovy obrazy se zredukovaly na jednoduché linie a geometrické tvary v základních barvách. V roce 1917 byl již van Doesburg společně s  Mondrianem klíčovou osobností při zformování vlivné umělecké skupiny a časopisu De Stijl.
    Theo van Doesburg se narodil 30. srpna 1883 v Utrechtu jako Christian Emil Marie Küpper, umělecký pseudonym přijal teprve později. Začátkem 20. let se věnoval převážně propagaci De Stijl v Německu a Francii, učil také na legendární umělecké škole Bauhaus. Jeho estetické teorie měly velký vliv na moderní architekturu, mimo jiné na dílo Le Corbusiera či Ludwiga Miese van der Roha. Van Doesburg tvořil také krátce v duchu dadaismu, ke kterému jej přivedl německý malíř Kurt Schwitters. Po několika letech se však vrátil zpět k čisté abstrakci.
0 komentářů
přidat komentář