Plzeňští zastupitelé neschválili obchodní centrum na Lochotíně

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
03.03.2006 19:15
Plzeň

PLZEŇ - Plzeňští zastupitelé o dva hlasy neschválili další obchodní centrum na největším sídlišti Lochotín, které doporučila rada městského obvodu. Na parkovišti mezi panelovými domy, které je trvale obsazené, chtěla firma InterCora vybudovat supermarket Plus-Discount.

"Většina zastupitelů se domnívala, že už je v lokalitě supermarketů hodně. Na počet obyvatel Lochotína je tam ale ve vztahu k jiným obvodům obchodních ploch málo," řekl ČTK technický náměstek primátora Stanislav Hajný. Starosta nejlidnatějšího obvodu Jiří Winkelhöfer tvrdí, že z celé Plzně vůbec nejméně.
Podle Hajného měl sice obchod vzniknout na místě parkoviště pro 150 vozů, ale v těsné blízkosti vybudují soukromníci dva parkovací domy, jeden se 360 a druhý na 120 míst. Plochy ale budou na rozdíl od současného parkování placené, což ne všem občanům vyhovuje. "Menší dům postaví českobudějovická INBA už letos," dodal Winkelhöfer. Podle něj jsou parkovací domy pro Lochotín jedinou šancí a město jejich investory motivuje pozemky.
V nejbližším okolí Studentské ulice, kde měl supermarket vzniknout, už je Hypernova, Delvita, Lidl, Albert, Edeka a Remus. Všechny tyto prodejny Plzeňskému deníku potvrdily, že jim trvale klesají tržby. Navíc těsně nad Studentskou ulicí, z větší části na pozemku obce Chotíkov, vznikne letos hypermarket Globus.
Plzeňský architekt Jan Soukup uvedl, že by na tomto místě měly vzniknout spíše parkovací domy, neboť každý večer je tato lokalita automobily zcela obsypána. Winkelhöfer tvrdí, že by stavba nového marketu ukrojila pouze 30 až 40 míst pro vozidla.
Podle Hajného není vyloučené, že InterCora zvolí pro Plus-Discount jiné místo na Lochotíně, což bude ve značně zastavěném území obtížné. Podle Winkelhöfera už mají volné pozemky pouze bývalí zemědělci, kteří je neprodávají.
Druhou možností je, že by InterCora město přesvědčila, že jinde market stavět nelze a že ho obyvatelé chtějí. "Market nesmí být daleko, aby na něj obyvatelé dosáhli," dodal Hajný. Potvrdil, že kromě rady obvodu schválila stavbu na městských pozemcích magistrátní komise pro nakládání s městským majetkem, která definovala výši nájmu i prodejních cen za pozemky po kolaudaci.
0 komentářů
přidat komentář