Policisté stíhají znalkyni kvůli směně paláce v Olomouci

Zdroj
Alena Petrželová
Vložil
ČTK
28.02.2011 17:35
Olomouc

Olomouc - Směnou historického Edelmannova paláce za pozemky v proluce v  Denisově ulici v Olomouci, kde mělo v budoucnu vyrůst Středoevropské forum, se začala zabývat policie. Kriminalisté stíhají znalkyni, která zpracovávala posudky na ocenění nemovitostí pro olomouckou radnici. Ve svém posudku podle policie hrubě snížila cenu městského paláce a naopak zvýšila cenu soukromého pozemku, za který chtěla radnice palác směnit. Pokud by smlouva nabyla účinnosti, bylo by město podle policie poškozeno o nejméně 23 milionů korun. Pozemek chtěla poté radnice prodat muzeu umění, které vybudování fora připravovalo. Smlouva o převodu paláce byla však podmíněna uvolněním dotace ministerstva kultury na tento projekt. Dotaci však nezískal.
    "Na základě policejního šetření si kriminalisté nechali vypracovat odborné posudky, z nichž jasně vyplývá, že znalkyně posudky na jedné straně hrubě podhodnotila a na straně druhé hrubě nadhodnotila," řekl dnes ČTK mluvčí olomoucké krajské policie Michal Pižurin. Znalkyni kriminalisté stíhají za trestný čin křivá výpověď a za nepravdivý znalecký posudek. Ženě hrozí až deset let vězení.
    O směně rozhodli olomoučtí zastupitelé v březnu roku 2009. Schválili, že Edelmannův palác prodá město Olomouc podnikateli z Hanácké realitní kanceláře Miroslavu Barnetovi za 38 milionů korun. Část ceny měl podnikatel uhradit převodem svého pozemku v Denisově ulici, který potřebuje muzeum umění pro budoucí Středoevropské forum. Pozemek o rozloze 395 metrů čtverečních si cenil na 9,5 milionu korun. Město ho pak hodlalo obratem prodat muzeu. S prodejem Edelmannova paláce souhlasilo 32 z 41 přítomných zastupitelů, osm bylo proti. Postupem zastupitelů, kteří hlasovali pro směnu, se zabývala již dříve policie na základě trestního oznámení. Stíhání však bylo odloženo.
    Zástupci radnice odkazují na to, že zodpovědnost za zpracování znaleckého posudku má výhradně jeho zpracovatel a nikoliv samospráva. "Dodatečně jsme si nechali zpracovat další znalecké posudky a z těch nevyplývalo, že by mělo být město majetkově poškozeno. Nevím proto, z čeho konkrétně policie vychází," řekl ČTK mluvčí radnice Ivan Rašťák. Pokud se podle primátora Martina Novotného (ODS) zjistí, že je posudek špatný, bude muset na to město zareagovat. "Forum dotaci nezískalo, ale ministr kultury ještě naznačil, že existují ještě jiné cesty. Směnná smlouva platí do poloviny roku. Ten problém se v horizontu měsíců musí každopádně řešit," řekl ČTK primátor Novotný.
    Historicky ceněný palác se nachází přímo na Horním náměstí naproti radnice a pochází z 16. století. Nachází se v  něm dva byty a 1262 metrů čtverečních nebytových prostor.
    Středoevropské forum bylo slavnostně založeno v červnu 2008 za přítomnosti ministrů a státních tajemníků z ČR, Polska, Maďarska a Slovenska. O dva měsíce později se ukázalo, že poslední parcelu pod budoucím kulturním stánkem není muzeum schopno získat. Barnet koupil klíčový pozemek v proluce za sedm milionů korun od manželů Nácarových. Muzeum se s nimi sice dohodlo na stejné ceně, ale část jim chtělo splatit v nemovitosti, s čímž Nácarovi nesouhlasili.
    Forum mělo být otevřeno již v roce 2013. Pracovníci Muzea umění strávili přípravou projektu čtyři roky, muzeum zaplatilo 23 milionů korun za výkup pozemku a 21 milionů za výkupy výtvarných děl. Kulturní centrum mělo vzniknout v nové budově v proluce vedle Muzea umění. V architektonicky odvážné budově měla být vystavena moderní výtvarná díla z celé střední Evropy, v zadní části se počítalo se zahradou se sochami i nálezy archeologů a součástí muzea mělo být i mezinárodní badatelské centrum. Projekt však nedávno neuspěl v soutěži o půlmiliardovou dotaci z  evropských fondů. O jeho osudu se ještě jedná. Pokud z projektu sejde, zůstane renesanční památka i nadále v rukou města.
0 komentářů
přidat komentář

Související články