Jihomoravský kraj chystá stavbu domovů pro seniory za 900 mil. Kč

Vložil
ČTK
23.02.2011 20:05
Domov důchodců v Portugalsku od Aires Mateus

Zastávka (Brněnsko) - Na jihu Moravy dnes symbolicky začala stavba prvního z chystaných deseti nových domovů pro staré a nemocné lidi. V Zastávce u Brna se za 78 milionů korun rozšíří domov pro seniory. Bude v něm 48 nových míst. Investici za 78 milionů korun chystá kraj. Celkem plánuje v různých domovech 545 nových míst, náklady činí 900 milionů korun. Kraj se kvůli investici zadluží. Hejtman Michal Hašek (ČSSD) odmítl kritiku opoziční ODS, že jde o neuvážený krok.

    Šéf krajské ODS a zastupitel Jiří Kadrnka nedávno uvedl, že úvěr, který kraj na modernizace a rozšíření domovů pro seniory použije, budou splácet ještě letošní prvňáci. Hašek odmítl kritiku, že je investice neproduktivní. "Vedení kraje svým rozhodnutím vybudovat a posílit kapacity péče o seniory v kraji dělá přesně to, co by měly dělat zodpovědné děti," uvedl v tiskové zprávě. Kraj podle něj peníze investuje, protože v některých případech se děti nemohou o své rodiče postarat, jindy nechtějí. "V takovém případě je samozřejmě na řadě veřejná sféra," dodal.
    Péče o člověka s demencí je podle odborníků pro osamoceného laika skoro nezvladatelná. Nemocný musí být pod neustálým dohledem, a to i v noci, kdy se často budí. Péče je náročnější, když může ještě sám chodit. Snadno vyjde ven z domu a ztratí se. "To nezvládne nikdo. Potom (pečující) skončí v péči psychologů a na jednotce intenzivní péče z důvodu totálního vyčerpání," popsala nedávno Jana Kopecká z Diecézní charity Brno.
    Kraj stavbu domovů rozčlenili do několika fází. Na letošek se plánuje zahájení novostaveb v Zastávce u Brna, Blansku, Kyjově a Bučovicích a kompletní rekonstrukce domova pro seniory v Plavči na Znojemsku. "Druhá etapa, zahajovaná na přelomu letošního a příštího roku, zahrne nové kapacity v Újezdě u Brna, Hustopečích, na Tomešově ulici v Brně, v Miroslavi a Ivančicích," dodal Hašek.
    V krajských domovech slouží seniorům 3171 lůžek. Poptávka převyšuje nabídku, podle odborníků lze však těžko zjistit, kolik přesně lůžek chybí. Většina rodin má po domovech v kraji víc žádostí, navíc mnozí je dávají dlouho dopředu kvůli dlouhému pořadníku. Část jich tak do domova nyní ještě nechce.
0 komentářů
přidat komentář

Související články