Před 105 lety se narodil architekt Bílé labutě Josef Hrubý

Vložil
ČTK
22.02.2011 09:20
Praha

Josef Hrubý

Praha - Před 105 lety, 23. února 1906, se narodil architekt Josef Hrubý, spoluautor proslulého pražského obchodního domu Bílá labuť. Otáčející se obří neonová labuť na střeše funkcionalistického paláce, který se při svém otevření v roce 1939 pyšnil mnoha unikáty, je dodnes jednou z nočních dominant města.

    Hrubý, rodák z Větrného Jeníkova na Jihlavsku, vystudoval České vysoké učení technické a do historie české architektury se zapsal jako přední představitel funkcionalismu a bruselského stylu. Spolu s Josefem Kittrichem vyprojektoval Bílou labuť, tehdy na dlouho největší a nejmodernější obchodní dům v Praze. Kromě mnoha vymožeností, jako byly eskalátory, vytápění ve stropě či klimatizace, stavba zaujala také tehdy největší prosklenou stěnou v republice. V Praze se Hrubý zapsal i dalšími počiny, jako byly Laterna magika v paláci Adria, úpravy Obrazárny Pražského hradu a především Dům módy na Václavském náměstí.
    V týmu s Františkem Cubrem a Zdeňkem Pokorným se významně podílel také na řešení československých pavilonů na světových výstavách Expo 58 v Bruselu a Expo 67 v Montrealu. Architekt Hrubý zemřel 20. prosince 1988.
0 komentářů
přidat komentář

Související články