Constantin Brancusi změnil tvář moderního sochařství

Vložil
ČTK
21.02.2011 00:15
Rekonstrukce Brancusiho ateliéru v Paříži od Renzo Piano Building Workshop, 1992-96
Bukurešť/Praha - O jeho sochách se říká, že v lidech vyvolávají neodolatelnou touhu dotknout se jich, pohladit je. Dílo rumunského výtvarníka Constantina Brancusiho, který se narodil před 135 lety, 19. února 1876, nepřestává lákat a fascinovat. Jeho geniálně jednoduchá socha Pták v prostoru patří mezi desítku nejdražších děl svého druhu na světě a sám autor se řadí mezi nejvýznamnější a nejvlivnější umělce 20. století.
    Tvář moderního sochařství Brancusi změnil stejně, jako Pablo Picasso ovlivnil vývoj malířství. Jeho jméno ale není tak známé jako jména jeho blízkých přátel Marcela Duchampa či Amedea Modiglianiho.
    Constantin Brancusi pocházel z jižního Rumunska. Nejprve se vyučil uměleckým truhlářem, poté vystudoval sochařství v Bukurešti. Když mu začala být rodná země malá, odešel přes Budapešť, Vídeň a Mnichov do Paříže, tehdejší metropole umění. Tam zakotvil v roce 1904 a nejprve se nechal inspirovat dílem velkého Augusta Rodina, ale i africkým a orientálním uměním. Postupem času dospěl k vlastnímu abstraktnímu stylu, výjimečnému svojí jednoduchostí a čistotou. Svou inspiraci čerpal převážně z přírody, jejíž tvary redukoval na základní, ideální formy.
    Constantin Brancusi zemřel 16. března 1957. Přátelé na něj vzpomínali jako na srdečného člověka, který měl rád dobré jídlo i ženy, ale plně oddaný byl pouze svému umění.
0 komentářů
přidat komentář