K. Vary se chtějí zbavit "kamenolomu", posoudí jeho nájem a prodej

Zdroj
Vladimír Meluzín
Vložil
ČTK
17.02.2011 15:35
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Nové vedení Karlových Varů, tvořené koalicí K20 (Karlovarská občanská alternativa, TOP 09, Alternativa a hnutí O co jim jde?!), chce opět otevřít problém s takzvaným kamenolomem v centrální části lázní. Zpustlý pozemek mezi Vřídlem a chrámem svaté Maří Magdaleny by mohla radnice pronajmout a následně odprodat za minimálně 1,49 milionu korun. Primátorův náměstek Jiří Kotek (Alternativa) dnes ČTK sdělil, že návrhem se bude příští týden zabývat městská rada.

    Pozemek nazývaný kamenolom je podle Kotka už čtvrt století ostudou města a situaci je třeba řešit. Z celé lokality zůstává ve vlastnictví města jen část pozemku o rozloze asi 497 metrů čtverečních. Zbylou část nezastavěných parcel vlastní už několik let společnost RLRE Eden Invest, která tady chce postavit luxusní lázeňský hotel. Městský pozemek je strategický, protože významně blokuje jakékoliv aktivity v lokalitě. Kotek uvedl, že do jednání rady čeká vyjádření všech členů koalice k dalšímu postupu.
    Podle návrhu zpracovaného příslušnými odbory magistrátu by měl být zveřejněn záměr pronajmout a následně odprodat pozemek s tím, že se rozhodne licitací ve výběrovém řízení za cenu vyplývající z posudku, tedy minimálně 1,491 milionů korun. Nájemné po dobu výstavby na pozemku má být první rok procento z kupní ceny, druhý rok pět procent a od třetí roku sedm procent. Kupující by měl uhradit všechny náklady spojené s prodejem. O pozemek naposledy projevili zájem tři uchazeči.
    V době posledního zveřejnění záměru pronajmout a odprodat pozemek u Vřídla byla nejvyšší nabídka 1,785 milionu korun. Předložila ji loni v listopadu společnost Eden Invest. Další dva zájemci nabízeli ceny 1,6 a 1,7 milionu korun. Podle současného znaleckého odhadu je cena pozemku za metr čtvereční 3000 korun. Tuto částku ale Kotek nyní zpochybňuje jako velmi nízkou. Podle něj by měla dané lokalitě odpovídat cena mezi 4100 až 5400 korun za metr čtvereční.
    Bývalý náměstek primátora a současný opoziční zastupitel Tomáš Hybner (ČSSD) uvedl, že snaha o vyřešení problému s pozemkem není ničím nový. Podle něj chtělo stejným způsobem řešit situaci i bývalé vedení města tvořené z koalice ODS a ČSSD. Uvedl, že kvůli změně po komunálních volbách ale už k tomu nemělo šanci. "Rozumné by bylo, aby parcelu získal přímo investor, který má už hotový projekt zástavby území. Kdokoliv jiný může akci zablokovat a kamenolom bude prázdný i nadále," dodal Hybner.
    Podle něj se spekuluje o tom, že by mohla relativně lacinou parcelu, která sama o sobě nemá žádné využití, koupit nějaká zájmová skupina stojící za některým z karlovarských hotelů. Pokud by se jí to podařilo, společnost Eden Invest by v podstatě neměla šanci svůj hotel postavit. Proti jeho stavbě ovšem protestují památkáři, kterým se nelíbí, že by vedle památkově chráněné chrámu a Vřídla vyrostl další velký hotel.