Praha 2 a občanská sdružení odmítají přestavbu nádraží Vyšehrad

Vložil
ČTK
15.02.2011 11:00
Praha

OMICRON-K

Praha - U historické budovy bývalého pražského nádraží Vyšehrad, která je památkově chráněná, by mohly vyrůst dva pěti a šestipatrové skleněné objekty. Se záměrem investora ostře nesouhlasí Praha 2, Klub za starou Prahu, občanské sdružení Praguewatch ani Ateliér pro životní prostředí. Domy podle nich naruší prostředí pražské památkové rezervace a zastíní výhled na Vyšehrad. Uvedly to v prohlášení, které zaslaly ČTK.

    "Takovou šílenost by musel odmítnout každý rozumný člověk," řekl ČTK místostarosta Prahy 2 Václav Vondrášek. Projekt, který plánuje firma TIP Estate, nazval surovostí, která památku zruší.
    Nádraží dosud stojí samostatně poměrně daleko od současné zástavby. Nové objekty by měly vyrůst na volném prostoru po jeho pravé i levé straně. Jedna z nich má navázat na sousední domy, druhá vyroste samostatně. S budovou nádraží by ji měl propojit nízký parter. Oba objekty by podle nákresů, které má ČTK k dispozici, měly být vyšší než nádraží.
    Nově zbudované prostory by měly pojmout kanceláře, wellness centrum, obchody, dvě malé galerie a desítky parkovacích míst.
    "Navrhovaný projekt není jen předimenzovaný. Ta stavba celkově ignoruje své okolí a vstupuje do něj mimořádně arogantním způsobem," uvedl Jakub Bachtík z Klubu za starou Prahu. "Přitom se stále nacházíme v pražské památkové rezervaci, kde by měla platit ta nejpřísnější architektonická kritéria," dodal.
    S jeho názorem nesouhlasí architekt Martin Kotík z Ateliéru Omicron-K, který přestavbu navrhl. Klub za starou Prahu má podle něj podobnou kritiku v náplni práce. "Kdyby byli klub za kvalitní architekturu, tak by s tím museli souhlasit," řekl.
    Nesouhlas Prahy 2 vysvětluje osobními spory z minulosti. "Investor se na začátku choval špatně, Praha 2 mu to teď vrací," poznamenal. TIP Estate se totiž dostal několikrát do sporu s úřady kvůli kácení zeleně, poškození okolí a zbourání památkově chráněného objektu, řekl Vondrášek. Památkový odbor magistrátu poté firmě udělil tehdy nejvyšší možnou pokutu 100.000 korun.
    "Když se taková firma chová, jak se chová, nemůže se divit, že se na ně nepohlíží vstřícně," řekl. Popřel ale, že by se radnice mstila. Vedení městské části podle něj odmítá podobu návrhu.
    Umístění novostaveb a rekonstrukci nádraží bude nyní projednávat magistrát. K němu se odvolal investor poté, co přestavbu zamítl odbor výstavby Prahy 2. V minulosti již s projektem souhlasili magistrátní památkáři. Podle Vondráška nebudou nyní magistrátní úředníci projekt posuzovat z památkářského hlediska, ale z pohledu stavebního. Projekt podle něj naruší pohled na Vyšehrad a genia loci, což prý předpisy zakazují.
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
příležitost
jv
15.02.11 01:55
Trnka již není přítomen.
Milhaus
17.02.11 12:39
Radši to zbouráme
Jarin
17.02.11 02:54
zobrazit všechny komentáře

Související články