Akademie designu představila nominace na ceny za rok 2010

Vložil
ČTK
08.02.2011 14:10
Praha

Praha - Designérem roku 2010 se může stát studio Olgoj Chorchoj za návrh sáněk, lamp, kolekce nápojového skla, čajové konvice a kazetové podlahy. Dalšími nominovanými jsou Lucie Koldová s Danem Yeffetem za kolekci lamp a René Šulc za židli pro TON, lampu Káča a kolekci hraček. Nominace na Ceny Czech Grand Design za rok 2010 ve všech sedmi kategoriích dnes představili zástupci Akademie designu ČR. Ceny se budou předávat v sobotu 12. února ve Stavovském divadle.

    Akademie, kterou tvoří 53 kurátorů, teoretiků a publicistů, nominovala 209 designérů a firem. Po druhém ze tří kol jsou známá tři jména v každé kategorii.
    Designér roku získá od ministerstva kultury 70.000 korun, výrobci roku uhradí ministerstvo průmyslu a obchodu účast na příštím Designbloku v hodnotě 100.000 korun. Cenu za objev roku finančně podpořila Česká spořitelna, která výherci udělí 50.000 korun.
    Vedle kategorie designér roku se bude cena udílet například fotografovi roku nebo grafickému designérovi roku. Fotografa porota vybere mezi Ester Havlovou za mapu pražského metra a autorský podíl na monografii Josefa Gočára, Václavem Jiráskem za jeho výstavu s tajemným názvem Upsych 316a a Salimem Issou za vizuál pro Designblok 2010 a fotografie z Expa v Šanghaji 2010.
    Za grafický design loňského roku mohou být oceněni například studio Imagery za vizuál Designbloku 2010 a katalog k výstavě Archiv zázraků. Druhým nominovaným je Robert V. Novák za grafickou úpravu publikace Sial autorů Miloslava Masáka, Jakuba Potůčka a Rostislava Šváchy, za vizuální styl Západočeské galerie v Plzni a grafický design k výstavě Bílkova vila. Třetí nominaci získalo studio Najbrt za design knihy a výstavy Libuše Niklové, grafický design pro skupinu Toxique a grafickou úpravu knihy Plan Architects.
    Další ceny se udělí v kategoriích módní návrhář, výrobce roku, obchod roku a objev roku. Akademie ve slavnostní večer ještě vyhlásí osobnost, která vstoupí do síně slávy. Ze všech oceněných se pak vybere Grand designér roku. Stane se jím ten, kdo dostane nejvíce bodů napříč kategoriemi. Svého vítěze mohou vybrat také diváci a čtenáři. Do tohoto pátku mohou hlasovat například na webu www.designguide.cz nebo na www.zena.cz.
    Autorem podoby ceny je letos Petr Babák, který se loni stal Grand designérem roku. Navrhl porcelánové vázy různého tvaru, pro každého výherce jinou.
    Slavnostní vyhlášení bude moderovat herec Marek Eben. Záznam přinese Česká televize o týden později na svém druhém programu v osm hodin večer.

Přehled nominovaných:

Designér roku
Olgoj Chorchoj
Lucie Koldová a Dan Yeffet
René Šulc

Fotograf roku
Ester Havlová
Václav Jirásek
Salim Issa

Grafický designér roku
Imagery
Robert V. Novák
Studio Najbrt

Módní designér roku
Jakub Polanka
Liběna Rochová
Hana Zárubová

Výrobce roku
Bohemia Machine Glass
Lasvit
TON

Obchod roku
66 Gallery - Botas concept store
Křehký
Vitra

Objev roku
Matěj Chabera
Jan Plecháč
Jindřich Vodička
0 komentářů
přidat komentář

Související články