A4: Václav Mlynář - Vesnice na domě

Zdroj
Autorská zpráva
Vložil
Kateřina Lopatová
10.02.2011 11:55
3. ročník, semestrální úkol, klauzura
ateliér: Designu výrobků III - meziateliérová stáž na Architektuře IV
vedoucí ateliéru A4: Prof. akad. arch. Jiří Pelcl
odborný asistent: MgA. Radim Babák


KONCEPT —
Zádání: "vesnice na domě". V mém projektu jsem se snažil vytvořit sociální bydlení, které by svojí strukturou a fungováním mohlo do jisté míry připomínat vesnický život. Ve větších městech je v dnešní době normální, že lidé neznají svoje sousedy, i když vedle sebe žijí celý život. Anonimita se stala samozřejmostí. Proto jsem chtěl vytvořit prostředí, kde by se lidé často potkávali, společně komunikovali a trávili volný čas. Jako cílovou skupinu, pro kterou jsem bydlení navrhoval, jsem zvolil mimoměstské a zahraniční studenty, kteří si hledají v Praze dočasné bydlení a často bydlí na studentských kolejích.
Studentskou vesnici/kolej jsem umístil na střechu známé šesti podlažní budovy nazývané „Molochov“, kterou navrhl můj prastrýc architekt Josef Havlíček. Budova je situována na Letné, poblíž centra Prahy. V blízkém okolí se nachází hned několik vysokých škol, jako jsou například Akademie výtvarných umění, Vysoká škola umělecko-průmyslová, ČVUT či Karlova Universita. A zároveň přes ulici začíná Letenská pláň.
Celá obytná struktura je tvořena jednatřiceti obytnými moduly, které se na střeše různě zrcadlí, opakují, navzájem se propojují a podpírají. Mezi nimi se vytváří podchody, díky kterým je celá kolej propojena. Každý modul je určen pro tři studenty. Kromě obytných jednotek jsou na střeše Havlíčkovy budovy dvě streetballové hřiště, kavárna s obchodem, zeleň a lavičky. Vytvořil jsem tak prostor pro relaxaci, zábavu, setkávání lidí a samozřejmě prostor k bydlení.
K fasádě jsou přistavěny tři výtahové šachty a úniková schodiště. Odvod vody a instalační zóny jsou řešeny pomocí dřevěného roštu, který celou vesnici vyvýší nad střechu budovy a tím zakryje nerovnosti a technické zázemí, které je na střeše domu zapotřebí. V roštu jsou zapuštěné velké květináče se stromy a na některých místech i s trávou. Z bezpečnostního důvodu je po celém obvodu budovy zábradlí.

KAVÁRNA — Součástí kolejí Molochov je také kavárna, která se nachází uprostřed celého komplexu. Je to hlavní setkávací místo pro studenty a jejich návštěvy. Kavárna nabízí, jak sezení vevnitř, tak venku pod dřevěnou pergolou. Interiér a exteriér je propojen velkou prosklenou stěnou, kterou lze částečně otevřít, a tím oba prostory propojit. Slepý štít kavárny a přístřešek slouží jako lezecká stěna. V zimním období se přístřešek využívá k uskladnění venkovního drátěného nábytku, který je přes léto rozmístěn na travnaté ploše před kavárnou.

INTERIÉR — Interiér obytných domků je řešen velmi jednoduše. Je tvořen třemi stejnými pokojíky s  vestavěnou skříní, policemi, patrem na spaní a stolem. V pokoji jsou žebřiny, na kterých lze cvičit a zároveň jsou přístupovou cestou na patro. Kuchyň je zárověň i obývací pokoj, kde se studenti schází. Uprostřed místnosti je barový stůl a židle. Stůl slouží jak k přípravě pokrmů, tak k samotnému stolování.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
warrior
14.02.11 01:25
super nápad
tom
27.02.11 11:10
zobrazit všechny komentáře

Související články