Šimon Dočekal - Greenwich tower, New York

ateliér: prof.Ing.arch.akad.arch. Jiří Suchomel / Ing.arch. Martin Šaml

Zdroj
JFK 05
Vložil
Tisková zpráva
04.02.2011 00:10
Návrh udržitelného mrakodrapu Greenwich Tower ve čtvrti Dolního Manhattanu zvané Greenwich South


V současné době se na řešeném místě nachází výjezd z Brooklyn-Battery tunelu a nadzemní garáže. Zbytečně složité řešení dopravy zabraňuje snadné pěší komunikaci v nejbližším okolí a zároveň snižuje kvalitu celého místa. V poslední době se objevují tendence na zvýšení kvality této oblasti, zejména pro účel bydlení. Možným spojením čtvrti Greenwich South s novým Světovým obchodním centrem a čtvrtěmi Tribeca, West Village a Meatpacking District vznikne nová čtvrť Lower-West Side. Navrhovaná výšková stavba by se tak stala novou dominantou na skyline Manhattanu a nacházela by se na samém počátku této nové čtvrti a zároveň v blízkosti Battery Parku a dopravní tepny West street.
Zjednodušením dopravního schématu bylo vyčištěna přilehlá plocha zvaná Trinyty place, která je v současné době pouze nevzhlednou křižovatkou. Na jejím místě může potenciálně vyrůst nová stavba Trinity building, aby se tak znovu zaplnila Manhattanská mřížka. Návrh se týká řešení výškové stavby se smíšenou funkcí-Greenwich Tower (268m), přilehlé budovy pro veřejné účely-Edgar building a veřejného prostoru, který vznikne v bezprostřední blízkosti věže překrytím výjezdu z tunelu.
Navrhovaná výšková stavba nepůsobí v kontextu ostatních Manhattanských mrakodrapů rušivě ani příliš exhibicionisticky. Na severní straně se snaží respektovat původní linii ulice, zatímco z jižní strany je “omezena” výjezdem z tunelu. Stavba s půdorysem seříznutého čtverce se tak mírně otáčí vůči okolním stavbám čímž na úrovni chodníku vytváří zvětšené plochy před vstupy a zároveň se staví ostrou hranou k veřejnému prostoru. Vnitřně je budova rozdělena na 4 funkce. Směrem od nejnižšího podlaží jsou to v první čtvrtině kancelářské prostory ve druhé studentský hotel, ve třetí módní hotel a ve čtvrté bydlení. V předposledním patře je restaurace a v nejvyšším penthouse. V podzemí se nachází jedno patro přiléhající k zastávce metra a 4 patra podzemních garáží.
Veřejný prostor by měl vzhledem k těsné blízkosti Battery parku působit čistě jako městský. V podstatě se jedná o náměstí, místo pro konání volebních kampaní apod... Zároveň usnadní pěší komunikaci lidem v nejbližším okolí.
Celý projekt se snaží o návrat “pořádku” do oblasti Greenwich South a o její zatraktivnění pro účel bydlení a trávení volného času v rámci celého Manhattanu.
autorská zpráva
0 komentářů
přidat komentář

Související články