Developer plánuje na zástavbu proluky v Čelákovicích 220 mil.

Zdroj
Jaroslava Tůmová
Vložil
ČTK
01.03.2006 14:40
Praha

ČELÁKOVICE (u Prahy) - Developerská společnost Harmonie Group chce postavit v proluce na náměstí v Čelákovicích několikapatrový dům s byty, obchody a parkovišti. Náklady na projekt dosáhnou 220 milionů korun. Stavět se má ještě letos, areál by měl být hotov v polovině příštího roku, řekl ČTK generální ředitel firmy Martin Klein. Části obyvatel se to ale nelíbí a připravují místní referendum.
Ve čtyřech objektech má být zhruba 70 bytů, podzemní a nadzemní veřejné parkoviště, desítka obchodů, služby a restaurace. Investice počítá také s rekonstrukcí veřejného prostranství včetně mobiliáře a zelených ploch.
Harmonie Group podle Kleina zvítězila před dvěma lety ve výběrovém řízení na investora zhruba 7000 metrů čtverečních čelákovického náměstí 5. května. Porazila dalších 27 konkurentů. Ve spolupráci s městem projekt postupně upravovala, měl devět variant.
Se záměrem ale nesouhlasí skupina obyvatel. Žádají, aby byla jednání o zástavbě proluky pozastavena a aby se uskutečnila standardní architektonická soutěž, která by představila další možnosti řešení. Připravují místní referendum. Potřebují pro něj získat podpisy 1670 obyvatel Čelákovic, tedy 20 procent oprávněných voličů. Již nyní jsou na podpisových listinách stovky podpisů a další přibývají, sdělil ČTK Václav Špaček z přípravného výboru referenda.
Odpůrci stavby argumentují, že se nekonala architektonická soutěž na zástavbu proluky a výběr investora nebyl transparentní. Harmonie Group navíc podle nich neplní zadané podmínky. Navržené objekty podle nich mimo jiné vystupují do náměstí, mají více nežpovolená tři podlaží, překračují celkovou plánovanou zastavěnou plochu a nejsou "střídmé a účelné".
"Z architektonického hlediska jde spíše o levnější bytový objekt, který nápadně připomíná éru reálného socialismu. Stavba by se možná uplatnila mimo centrum města, nikoliv však na jeho náměstí," tvrdí odpůrci.
Starosta Bohumil Klicpera ČTK potvrdil, že developer mírně porušil regulační podmínky, ale za cenu kvalitnějšího využití prostoru. Podle původní studie například schoval plánované parkoviště do podzemí a nad ním navrhl postavit další budovu s byty. Navržený sedmipodlažní dům má být protiváhou věže radnice.
"Rada města na základě doporučení komise rozvoje města a pracovní skupiny složené z architektů toto řešení připustily," dodal starosta. Obyvatelé se podle něj budou moci k projektu vyjádřit 8. března při veřejném jednání zastupitelstva.
Starosta připomněl, že místo nákladné architektonické soutěže dalo město přednost výběrovému řízení. Jeho uspořádáním pověřilo dvě realitní kanceláře, jedna nesehnala nikoho, druhá 28 zájemců. Smlouvu o smlouvě budoucí s vítěznou Harmonií Group schválili všichni přítomní zastupitelé, dodal starosta.

> stránka projektu
36 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Anonymní pravda
Jan Semlbauer
01.03.06 04:30
...Aha!...
šakal
01.03.06 05:21
to blue monday, sakal
tomas stary
01.03.06 05:19
.. malé OT..
BlueMonday
01.03.06 06:37
zobrazit všechny komentáře