Kluzké dlaždice v bazénu v Litomyšli odpovídají normám

Vložil
ČTK
02.02.2011 23:20
foto: © Tomáš Malý
Litomyšl (Svitavsko) - Litomyšlská radnice nechala otestovat vzorky dlaždic v nově vybudovaném bazénu. Lidé si stěžovali na to, že jsou příliš kluzké, a návštěvníkům tak hrozí úraz. Testy ale ukázaly, že podlaha splňuje kritéria pro plavecký bazén. Novinářům to dnes řekl starosta Michal Kortyš (ODS).
    "Dlaždice odpovídají technickým parametrům a normám. Obvolával jsem i jiné bazény v okolí, kde jsem dostal informaci, že se tam zraní návštěvník jednou za tři týdny, u nás je úraz jednou za dva týdny. Ale to bude tím, že k nám chodí víc lidí," uvedl starosta.
    Dlažba podle lidí klouže v bazénové a tobogánové hale i ve sprchách. Pracovníci zkušebny v Hořicích konstatovali, že protiskluzové vlastnosti materiálu s penetrací i bez ní jsou v  pořádku. Přesto mají návštěvníci připomínky. "Jen cestou ze šatny k lavičce mi dítě uklouzlo třikrát, vždy jsem ho naštěstí udržela," napsala starostovi Hana Klimešová.
    Radnice proto vyzkoušela i chemické testy, které podle místostarosty Radomila Kašpara (KDU-ČSL) vypadají slibně. Chemická látka ovšem nesmí narušit podklady a izolaci, proto tento způsob protiskluzové ochrany ještě nechávají testovat. Prozatím plavčíci upozorňují návštěvníky, aby byli opatrní.
    "Máme zde také rozmístěné výstražné cedule a u tobogánu jsme položili gumový koberec," řekl vedoucí krytého bazénu Zdeněk Kocman.
    Starosta Kortyš podotkl, že se zkrátka musejí návštěvníci ukáznit a po dlaždicích neběhat. Radnice se kvůli větší bezpečnosti pokoušela zakázat mladíkům, aby nosili do bazénu kraťasy, protože takové plavky nasáknou víc vody a zůstávají po nich na dlaždicích kaluže. "Plavčíci to nestíhají stírat. Chtěli jsme dlouhé plavky zakázat, ale proti tomu se zdvihla vlna nevole," řekl starosta.
    Tříměsíční zkušební provoz měl vyřešit všechny nedostatky. Architekti ještě dodají uzavíratelné dveře k výplavovému bazénu, odkud pronikal chlad až do bazénové haly. Rovněž zajistí větší intimitu ve sprchách a umístí tam zástěny, zajistí také další odkládací plochy.
0 komentářů
přidat komentář