Poslanci podpořili novelu o posílení státu v komoře architektů

Vložil
ČTK
01.02.2011 21:50
Praha

Praha - Poslanci dnes poslali do závěrečného schvalování novelu, která posílí státní dohled nad Českou komorou architektů (ČKA) a Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT). V autorizačních radách komor bude nově pevně stanoveno zastoupení státu.

    V případě ČKA budou podle vládního návrhu členy rady zástupci ministerstev pro místní rozvoj, životního prostředí a kultury. V autorizační radě ČKAIT zasednou zástupci resortů místního rozvoje, dopravy, zemědělství a průmyslu.
    Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV) nesouhlasil s pozměňovacími návrhy, které přednesli poslanci. Například Jaroslav Lobkowicz (TOP 09 a Starostové) chtěl, aby autorizovaní technici mohli zpracovávat i územní rozhodnutí. Podle Jankovského by to ale znamenalo, že lidé se středoškolským vzděláním by mohli plánovat třeba i velká sídliště. O změnách v novele se bude hlasovat ve třetím čtení.
    Obě komory jsou samosprávnými institucemi s celostátní působností a povinným členstvím. Zabezpečují například zkoušky odborné způsobilosti nebo udělování a odnímání autorizací. Obě komory také zajišťují přípravu a zkoušky uchazečů o funkci autorizovaného inspektora.
0 komentářů
přidat komentář