Pražští radní zřídili komisi pro čistírnu odpadních vod

Vložil
ČTK
25.01.2011 14:45
Praha

Praha - Radní hlavního města dnes zřídili komisi, která má přepracovat miliardový tendr na přestavbu Ústřední čistírny odpadních vod. Novinářům to řekl primátor Bohuslav Svoboda (ODS), který bude zároveň předsedou komise. Členy budou rovněž zástupci opoziční TOP 09, odborníci a zástupci ministerstva životního prostředí.

    Místopředsedy komise budou náměstek primátora Karel Březina (ČSSD) a radní pro infrastrukturu Radek Lohynský (ODS). Opozici bude zastupovat Zdeněk Tůma a Pavel Richter z TOP 09, klub zastupitelů KSČM do komise nominoval bývalého zastupitele Viktora Pázlera. Kromě politiků budou členy také Jaroslav Pollert z ČVUT, Jiří Wanner z VŠCHT, ředitel Pražské vodohospodářské společnosti Otakar Novotný a Radka Bučilová z ministerstva životního prostředí.
    "Komise se bude zabývat nejrůznějšími aspekty přípravy a realizace projektu Ústřední čistírny odpadních vod ve střednědobé budoucnosti," uvedl primátor.
    Vedení města chce, aby se komise především pokusila o zjednodušení požadavků na uchazeče o miliardový tendr. Právě kvůli náročným kvalifikačním podmínkách byl tendr kritizován. Změněný tendr bude zveřejněn 21. února, nabídky bude možné podávat do 14. dubna.
    Praha si od zjednodušení kvalifikačních podmínek slibuje, že se do tendru bude moci přihlásit co nejvíce uchazečů. Chce se tak vyhnout dřívějšímu podezření, že je tendr vypsán účelově.
    Svoboda už dříve uvedl, že přepracování tendru je jediná varianta, kdy Praze nehrozí, že by mohla přijít o evropskou dotaci na tuto stavbu. O možném přidělení dotace budou zástupci Prahy koncem tohoto týdne jednat v Bruselu.
    Náklady na novou a starou čistírnu a na přítokové potrubí se podle pražského magistrátu vyšplhají na 9,2 miliardy korun. Další miliardy bude stát likvidace kalů. Podle magistrátu ale není možné tuto cenu zatím odhadnout.
0 komentářů
přidat komentář

Související články