MfD a Rovnost: Podzemní garáže pod Zelným trhem nebudou

Vložil
ČTK
20.01.2011 09:15
Brno

Podzemí Zelného trhu (dnešní stav)
Brno - Kontroverzní podzemní garáže pod Zelným trhem v Brně se stavět nebudou. Brněnská městská rada ve středu odmítla pronajmout soukromé firmě Magnum Real Estate pozemky, které pro stavbu potřebovala. Podle dnešního vydání Brněnského deníku Rovnost a Mladé fronty Dnes tak radní ustoupili tlaku veřejnosti a odborníků.

    "Jestliže jsou lidé přesvědčení, že garáže nesnesou, je zbytečné mlátit hlavou do zdi a hledat nějaká postranní dvířka," uvedl podle Brněnského deníku Rovnost člen rady Oliver Pospíšil (ČSSD). O projektu se bude nejspíš hovořit na úterním jednání zastupitelstva, ale zastupitelé zřejmě pouze vezmou na vědomí rozhodnutí rady.
    Pokud investor ví, že potřebný pozemek nedostane, nemá podle Pospíšila smysl zahajovat územní řízení. "Tím neříkáme, že je podzemní parkování v centru špatné. To rozhodně ne. Ale jsme zástupci veřejnosti a musíme se řídit jejím názorem," řekl Pospíšil, který dlouho patřil k zastáncům stavby.
    Rozhodnutí radních přivítali aktivisté z iniciativy Nesouhlasím se vznikem podzemních garáží na Zelném trhu. "Je dobře, že vedení města vyslyšelo protesty lidí, odborníků i památkářů," uvedl aktivista Matěj Hollan. Petici proti garážím podepsalo přes 5000 lidí. V prosinci se proti garážím vyslovili i členové vědecké rady památkového ústavu.
    Podle plánů investora Magnum Real Estate mělo pod Zelným trhem vzniknout 58 parkovacích míst, z toho 25 pro vznikající hotel. Zelný trh přitom k historickému jádru Brna. Pod jeho dlažbou jsou nákladně zrekonstruované sklepy a chodby.
0 komentářů
přidat komentář

Související články