Od středy mohou lidé do 36 let žádat o úvěr na modernizaci bytu

Vložil
ČTK
28.02.2006 21:35
Praha

PRAHA - Lidé do 36 let mohou od středy žádat Státní fond rozvoje bydlení o úvěr až 150.000 korun na modernizaci bytu či rodinného domu. Úvěr je úročen roční dvouprocentní sazbou s desetiletou splatností. Ve stavebních spořitelnách a hypotečních bankách lze obdobnou půjčku získat nejméně od tří procent.

Půjčka je určena lidem, kteří žijí v manželství či pečují o nezletilé dítě. Žadatelům, v případě manželů alespoň jednomu z nich, nesmí být v roce podání žádosti 36 let. Úvěr lze získat jen jednou.
Zájemci o peníze mohou žádosti zasílat na pražskou nebo olomouckou adresu Státního fondu rozvoje bydlení. Formuláře je možné najít na webových stránkách fondu.
Zvýhodněná půjčka poskytovaná státním sektorem ale není podle ekonomů efektivní. "Vezmu-li v úvahu, kolik úředníků zaměstná posuzování, kdo má na podporu nárok, kladu si otázku, zda by nebylo pro stát efektivnější neomezovat podporu věkem a zlepšit podmínky pro úvěry všem klientům stavebních spořitelen," uvedl již dříve Pavel Sobíšek z HVB Bank. O úvěry budou žádat jako o třešničku na dortu hlavně ti, kdo ji z finančních důvodů nepotřebují a vystačili by si s komerčním úvěrem, poznamenala analytička Next Finance Markéta Šichtařová.
Peníze od státu lze použít na modernizaci bytu, bytového či rodinného domu, které mají žadatelé ve svém vlastnictví či spoluvlastnictví. Zvýhodněný úvěr mohou využít také lidé, kteří jsou nájemci bytu v bytovém nebo rodinném domě, pokud je ve vlastnictví bytového družstva. Žadatel však musí být jeho členem. Půjčka může sloužit i k úhradě domovních přípojek k veřejným sítím.
Při předpokládaném počtu 6500 příjemců úvěrů ročně plánuje ministerstvo pro místní rozvoj čistý výdaj fondu bydlení v prvním roce na 975 milionů korun. Schválený rozpočet fondu pro letošek počítá na tyto účely s jednou miliardou korun.
Pokračují zároveň také tzv. novomanželské půjčky, které jsou do objemu 300.000 korun určené stejné skupině obyvatel, ale na výstavbu či pořízení bytu. Oba dva úvěry je možné kombinovat. Do poloviny ledna úřad vyřídil více než 7000 žádostí a poskytl na tyto půjčky více než dvě miliardy korun.
0 komentářů
přidat komentář