Soutěž o Stavbu roku Libereckého kraje bude ve znamení přestaveb

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
28.02.2006 19:20
Liberec

LIBEREC - Ve znamení přestaveb a rekonstrukcí bude letošní ročník soutěže o Stavbu roku Libereckého kraje. Do soutěže, která se uskuteční teprve podruhé, je přihlášeno celkem 12 staveb. Tou největší je liberecká Tipsport aréna. Naopak nejmenší je dřevěná lávka přes Nisu. Všechny však mají stejnou šanci v soutěži uspět. U příležitosti zahájení výstavy přihlášených staveb to dnes řekl náměstek libereckého hejtmana a člen hodnotící komise Karel Dolejší.

Cílem soutěže není podle Dolejšího jen porovnat práci stavebních firem a projektantů v kraji, ale také ji představit potenciálním investorům. Porota bude rozhodovat ve dvou kategoriích: stavba roku a stavební řešení. Navíc také navrhne stavbu pro zvláštní cenu hejtmana.
K největším favoritům patří bezesporu přestavba městského stadionu v Liberci, jejíž součástí bylo vybudování nové víceúčelové haly - Tipsport arény. Výstavba areálu přišla libereckou radnici na 810 milionů korun a dokončena byla v polovině loňského roku. Od podzimu naplno slouží sportovcům a to nejen profesionálům z hokejového týmu Bílí Tygři. Stavební společnost Syner, která areál budovala, chce stavbu přihlásit i do celostátní soutěže o stavbu roku.
Nikdo ze členů komise nechtěl prozradit, kdo je jeho favoritem. Místostarosta Semil Stanislav Pěnička se tím naopak netajil. "Doufám, že naše přestavba Visty na městský úřad cenu získá," řekl ČTK Pěnička. Semily loni dokončily přestavbu bývalého mlýna a později textilní továrny v centru na moderní úřad. Radnice i občané jsou s jeho podobou velmi spokojeni, moderní řešení ve staré budově oceňují i architekti.
O cenu se ale uchází například také rekonstruovaná radnice v Chrastavě na Liberecku, nové Centrum obchodní spolupráce v Jablonci nad Nisou či nedaleká secesní budova Muzea skla a bižuterie, které rovněž prodělalo náročnou přestavbu.
První ročník hodnotil stavby z období pěti let. Vítězem se stala přestavba menzy Technické univerzity v Liberci, za originální řešení byla oceněna lávka Rádlo. Do druhé ročníku už se ale mohly hlásit jen stavby zkolaudované od 1. ledna 2004 do 30. června loňského roku. Vyhlášení vítězů se uskuteční na konci března.
0 komentářů
přidat komentář