Broad Museum v Los Angeles od Diller Scofidio + Renfro

Manželský pár filantropů a sběratelů umění Eli a Edythe Broadovi se rozhodl věnovat 200 milionů dolarů na vybudování uměleckého muzea na Grand Avenue v centru Los Angeles. V tomto objektu by měla být vystavena sbírka manželů Broadových čítající na 2000 uměleckých děl.
Autorem vítězného návrhu je newyorská kancelář Diller Scofidio+Renfro, která svůj projekt „The Veil and the Vault“ (závoj a sklepení) představila veřejnosti na počátku ledna. Broad Art Foundation vyroste naproti Walt Disney Concert Hall a MoCA. Muzeum tvoří dvě obalující se hmoty. V horním podlaží se bude nacházet rozlehlý výstavní sál, který je zastřešený lehkou voštinovou konstrukcí, zatímco spodní dvě poschodí působí mohutně. Spodní částí prochází cesty spojující zaklenuté funkční zóny s odbornou knihovnou, archivy, sklady, kancelářemi, obchodem, kavárnou a vstupní lobby.
Komentář Liz Diller k projektu muzea: „Našim cílem bylo vytvořit vedle o hodně většího Gehryho koncertního sálu adekvátně reagující objekt. Na rozdíl od lesklých a reflektujících fasád koncertního sálu bude Board muzeum působit spíše porézně a děrovaně. Zářivá fasáda má hrát významnou roli při re-urbanizaci Grand Avenue, poněvadž bude umožňovat pohledu mezi vnitřkem a vnějškem a hermeticky se neoddělovat od vnějšího světa.“

 
0 komentářů
přidat komentář

Související články