Zlatá slza z Expo 2010 bude mít šest kopií

Vložil
ČTK
20.12.2010 23:25
Praha

Federico Díaz

Praha - Zlatá slza LacrimAu, která byla velkou atrakcí atrakcí českého pavilonu na Expo 2010 v Šanghaji, bude mít šest kopií. Autor slzy Federico Díaz by chtěl, aby putovaly do New Yorku, Tokia, Londýna, Paříže, Moskvy a Šanghaje. O tom, kde konkrétně, se nyní podle umělce jedná. Dodal, že původní slza zůstane v Praze.
    Jedna z kopií se bude ve čtvrtek dražit právě v Šanghaji, aukce má být přenášena televizí CBN. Právo informovalo, že její vyvolávací cena je 30 milionů korun. Cokoli nad tuto částku půjde na charitativní účely v Číně, uvedl Díaz.
    Obří zlatá slza, která se stala jedním z nejsledovanějších exponátů českého pavilonu na Expu 2010 v Šanghaji, je součástí instalace na výrobu osobních parfémů. Ve skutečnosti je ale vyrobena z  hliníku, zlato ji pouze pokrývá. Bylo na ni naneseno nanotechnologií, unikátními postupy firmy HBM Plazma. Kapka měla být původně vyrobena z tuny zlata České národní banky, vláda ji však tvůrcům odmítla zapůjčit.
    Díazova instalace nazvaná LacrimAu v českém pavilonu pracovala především s city, které člověk prožívá při pohledu na obří zlatou kapku. Emoce pak snímala z hlavy návštěvníka do počítače. Ten je vyhodnotil a pipetovací systém pak z esencí vyrobil osobní vůni.
    Umělecký počin propojuje podle Díaze lidské slzy, zřejmě jednu z  mála kapalných látek, s níž se neobchoduje, zlato jako symbol emocí, moci i  válek a smutku a čich jako jeden z nejstarších smyslů. Název LacrimAu kombinuje latinský výraz pro slzu s chemickou značkou zlata.
0 komentářů
přidat komentář

Související články