Známé Pergamonské muzeum čeká rekonstrukce za 351 milionů eur

Zdroj
Denisa Svobodníková
Vložil
ČTK
27.02.2006 16:20
Německo

Berlín

BERLÍN - Jedno z vůbec nejnavštěvovanějších německých muzeí, Pergamonské muzeum v Berlíně, čeká rekonstrukce za 351 milionů eur, tedy více než devět miliard korun. Sanace, jejíž rozpočet už schválila vláda, má začít v roce 2011; kdy práce skončí, se ještě neví. Turisté ale o pohled na vzácnou expozici nepřijdou; rekonstrukce bude postupná a muzeum bude alespoň zčásti po celou dobu přístupné veřejnosti.

"Tím se podařil průlom do metodiky přestaveb budov přechovávajících světové kulturní dědictví," komentoval plány na rekonstrukci předseda nadace Pruského kulturního dědictví Klaus-Dieter Lehmann před novináři.
Mezi nejatraktivnější exponáty muzea, které bylo dostavěno v roce 1930, patří helénistický Pergamonský oltář z 2. století před naším letopočtem, který archeologové objevili u dnešního Bergama na tureckém maloasijském pobřeží v letech 1878 až 1889, nebo Ištařina brána z Babylonu z let 604 až 652 před naším letopočtem. Ročně navštíví budovu se třemi křídly, která se rozkládá na takzvaném Muzejním ostrově v centru města, přes milion lidí.
Při rekonstrukci má muzeum dostat čtvrté křídlo a návštěvníci budou moci v budoucnu absolvovat bez překážek prohlídku zahrnující všechny expozice na jednom podlaží od antických sbírek po památky starověké Mezopotámie a Egypta. V plánu je i architektonické propojení se sousedními muzejními budovami.
Muzeum nyní hostí antické sbírky, dále muzeum Přední Asie a muzeum islámského umění. Jeho rekonstrukce je součástí celkové sanace Muzejního ostrova v centru města, na kterém stojí pět budov s výstavními a kulturními sbírkami metropole. Celková ambiciózní rekonstrukce ostrova, který je pod ochranou UNESCO, nemá přesáhnout 1,5 miliardy eur, tedy 45 miliard korun.
0 komentářů
přidat komentář