Česká firma chce v Ostravě postavit novou část města

Zdroj
ČTK
Vložil
Jan Kratochvíl
07.09.2005 21:15
OSTRAVA - Česká developerská společnost Passerinvest Group chce na území bývalé koksovny Karolina nedaleko centra Ostravy postavit novou část města s kancelářskými budovami, byty, parkem nebo veletržním a sportovním zázemím. V první fázi projektu, který by se měl dále vyvíjet, by chtěla společnost investovat kolem pěti miliard korun. Novinářům to dnes řekl člen představenstva firmy Zbyněk Passer. O odkoupení území od města se zajímá ještě několik dalších společností.
V nových kancelářích a domech by podle předběžných odhadů mohlo najít práci a bydlení 5000 až 10.000 lidí. Na téměř šedesátihektarovém pozemku by měla rovněž vyrůst moderní nákupní galerie. Předběžnou smlouvu o výstavbě nákupního centra už má s městem podepsanou německá společnost ECE.
"Chceme, aby nová lokalita co nejvíce splynula s historickým centrem a tradicemi Ostravy. Budeme respektovat pohledovou výšku okolních domů, i když plánujeme dominantu jednoho výškového domu," řekl Passer. Ve svém projektu společnost počítá i s velkými plochami zeleně a širokým bulvárem.
Rozvoj území bývalé koksovny zatím odložila chyba úředníků, kteří do územního plánu místo multifunkční plochy zakreslili park. Oprava tohoto pochybení a opětovná změna územního plánu bude trvat téměř rok.
Podle odhadů Passerinvestu by mohly být první budovy postaveny do roku 2009. "Vše ale záleží na rychlosti rozhodování městských orgánů a na délce územního a stavebního řízení," řekl Passer. Dokončení celého projektu je podle něj reálné do deseti let.
Passerinvest Group je česká developerská rodinná společnost s patnáctiletou historií. Pětadevadesátiprocentní podíl ve firmě drží příslušníci rodiny Passerů. Největším projektem společnosti je realizace víceúčelového projektu BB Centrum v Praze 4. V něm už firma investovala pět miliard z celkově plánovaných 15 miliard korun.
Vladislav Sobol
0 komentářů
přidat komentář