Karlovy Vary chtějí změnit památkovou zónu v památkovou rezervaci

Zdroj
Vladimír Meluzín
Vložil
ČTK
09.12.2010 09:15
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Karlovy Vary chtějí změnit současný statut městské památkové zóny na památkovou rezervaci. Město si od toho slibuje, že by tato změna mohla sehrát pozitivní vliv při žádosti o zapsání do seznamu světového dědictví UNESCO. Vlastní ochrana památkových objektů v rezervaci se ale nijak zásadně nezmění a nezpřísní, informoval dnes ČTK náměstek primátora Jiří Klsák (Karlovarská občanská alternativa).

    Jak v zóně, tak i v rezervaci se řídí ochrana památek příslušnými zákony. Podle Klsáka ale místa, která byla v minulosti na seznam UNESCO zapsána, měla charakter památkové rezervace. Jedinou změnou bude to, že u památkové zóny za její hranicí končí pravomoci památkářů. U rezervací ovšem mohou zasahovat do podoby staveb také za jejich hranicí. "Mohou tak ovlivňovat takzvané dálkové pohledy na město, aby je nerušila nevhodná stavba," uvedl.
    Ke změně zóny na rezervaci může podle Klsáka dojít v časovém horizontu několika měsíců ve spolupráci s ministerstvem kultury. K žádosti bude nutné připravit odpovídající dokumentaci a také provést pasportizaci jednotlivých staveb. Předpokládá, že by mělo území rezervace odpovídat území památkové zóny. "Určitě to nebude znamenat ukončení výstavby v rezervaci. Investory si ale budeme důsledně kontrolovat," dodal.
    Karlovy Vary usilují o zařazení do seznamu světového dědictví UNESCO s dalšími městy západočeského lázeňského trojúhelníku, a to Františkovými Lázněmi a Mariánskými Lázněmi. Momentálně jednají o případném společném postupu i s dalšími evropskými lázeňskými sídly. Německým městem Baden-Baden, francouzským Vichy a belgickým Spa. Připojit by se mohlo také italské Monte Catiny.
0 komentářů
přidat komentář