Brno asi umožní stavbu kontroverzní rezidence Erasmus

Vložil
ČTK
02.12.2010 15:50
Brno

Brno - Brněnští radní nepřímo podpořili dostavbu kontroverzní rezidence Erasmus v městské části Královo Pole. Schválili směnnou smlouvu, která se stavbou souvisí. Musí ji ještě potvrdit zastupitelé. Proti záměru protestovala už dříve veřejnost. Argumentovala i územním plánem - počítá prý s kolejemi, zatímco firma staví byty. Primátorův náměstek Oliver Pospíšil (ČSSD) dnes souhlas se směnou obhajoval s tím, že platnost stavebního povolení potvrdil krajský úřad. Je platné a vykonatelné, řekl novinářům.

    Platnost stavebního povolení dřív zpochybnil magistrát. Investor podle úředníků nedoložil majetkový vztah k pozemku. Kromě toho prý stavba ve stavebním povolení měla jiné parametry než v územním rozhodnutí. Krajští úředníci obě námitky odmítli.
    Brno v záležitosti nefiguruje jako přímý účastník. Směna se týká pozemku pod rezidencí, kde dřív bylo městské parkoviště. Ke stavbě byl potřeba. Město proto v minulosti souhlasilo s tím, že se ho vzdá, pokud poblíž vznikne nové městské parkoviště jako náhrada. Investor ho postavil, zbývalo směnit pozemky. Do směny vstupují jako majitelé pozemků Brno a Vysoké učení technické (VUT).
    Rezidence Erasmus vzniká poblíž Listových kolejí. VUT jako majitel pozemků stavbu schválilo s tím, že půjde o byty pro akademiky a výzkumníky. Podle smlouvy má být část bytů převedena po dokončení přímo do vlastnictví školy. Zbývající má investor "komerčně využívat pouze pro pobyt vědeckovýzkumných a pedagogických pracovníků vysokých škol v Brně," cituje z dokumentu schváleného správní radou VUT magistrátní tisková zpráva. Lidé však dřív kritizovali to, že investor byty už nabízí na realitních serverech.
0 komentářů
přidat komentář

Související články