E15: Nová výstavba ve vnitrobloku u Jindřišské se neuskuteční

Vložil
ČTK
30.11.2010 09:20
Praha

Praha - Developerský projekt v centru Prahy, kterým mělo být vybourání a nová zástavba vnitrobloku mezi Václavským náměstím a ulicemi Na Příkopě, Jindřišskou a Panskou a proti němuž protestovala řada památkářů, se neuskuteční. Píše to dnešní E15 s tím, že investor Welwyn Company kvůli finančním problémům mateřské firmy Ballymore už oslovuje s nabídkou odprodeje nemovitostí ostatní developery.

    Oslovení developeři, kterým společnost Ballymore projekt v centru Prahy nabídla k prodeji, jej považují z ekonomického hlediska za megalomanský, napsala E15. Stavba měla začít podle původního plánu už příští rok. Demoliční povolení památkově chráněných staveb bylo vydáno letos v lednu.
    Deník upozorňuje na to, že na realitní trh v Česku, kde působí řada ostrovních developerů, dopadá irská dluhová krize.
    Aktivity v ČR podle listu utlumili také irští podnikatelé z firmy Red group, které patří 24hektarový brownfield Waltrovka v Praze 5. Projekt, který počítá s výstavbou kancelářského komplexu a rezidenční čtvrti, zamrzl a Red group hledá po trhu kupce alespoň pro části území či strategického partnera.
    Třetím velkým developerem s irskými kořeny je v ČR skupina Avestus Real Estate, která před pár lety oznámila mohutnou expanzi na středoevropský trh, píše list. Z plánovaných sedmi projektů v tuzemsku však zatím došlo na výstavbu prvních etap, a to pouze ve dvou případech. Avestus dokončil část pražského rezidenčního projektu Modřanský háj a chystá pokračování kancelářského centra Explora v Praze 5.
    Podle E15 bude setrvání irských developerů záviset hlavně na zdrojích financování. "Pokud stojí za developerem výlučně irský kapitál a irské banky, může teď narážet na potíže," cituje list ředitelku tuzemské pobočky mezinárodní poradenské společnosti Knight Frank Zdeňku Klapalovou.
    To je prý případ společnosti Ballymore, kterou financovaly potápějící se Anglo Irish Bank i Bank of Ireland.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Věříme v krizi!...
šakal
30.11.10 09:43
realitní bublina praská,
Vích
30.11.10 04:22
zobrazit všechny komentáře