Pelčák: Výsledkem proměny Zbrojovky bude plnohodnotná čtvrť

Zdroj
Jan Tomandl
Vložil
ČTK
29.11.2010 17:00
Brno

Brno - Jako stavební akci na několik desítek let, jejímž výsledkem bude nová plnohodnotná městská čtvrť, vidí architekt Petr Pelčák plánovanou proměnu areálu bývalé Zbrojovky Brno. Celý komplex na více než 20 hektarech před časem vydražily společnosti J&T a Czech Property Investments za 707 milionů korun. Pelčák se podílí na vznikajících urbanistických studiích celkové proměny Zbrojovky. Dosavadní výsledky prezentuje na své výstavě v  rektorátu Vysokého učení technického v Antonínské ulici.
    Svou vizi popisuje jako klasickou městskou čtvrť s ulicemi, náměstími, stromořadími, obytnými domy, kancelářemi a obchody. "Bude se rozhodně připravovat velmi dlouho, bude se dlouho stavět a bude se v průběhu stavby určitě vyvíjet a měnit, protože tak obrovská čtvrť města se nepostaví za pět let a nepostaví se beze změny podle projektu," řekl ČTK Pelčák.
    Jedním z problémů, který musí urbanisté a architekti řešit, je přístup do areálu, který je nyní poměrně uzavřený, auta se do něj dostávají jen hlavní branou od zábrdovického kláštera. Z jedné strany navíc areál přirozeně uzavírá řeka Svitava, z druhé strany kolejiště židenického nádraží. Uzavřenost a neprostupnost areálu je podle Pelčáka důsledkem jeho původního určení, jímž byla strategická výroba zbraní.
    Architekti navrhli několik nových příjezdových cest. Napojení na velký městský okruh podle nich jednou automobilisté najdou u Tomkova náměstí. Další přístupy možná vzniknou podél zábrdovicích lázní, přes vozovnu Dopravního podniku města Brna v Husovicích nebo přes ulici Markéty Kuncové, kde je již z  minulosti vhodně uzpůsobený podjezd pod kolejištěm. Dnes je "slepý", vede jen ke garážím, ale díky předvídavosti stavitelů minulých generací pohodlně pojme hned několik silničních pruhů.
    Napojení na hlavní tahy v okolních čtvrtích je důležité kvůli budoucímu provozu. Plánovaných 500.000 metrů čtverečních obytné plochy možná přiláká do Zbrojovky až 10.000 lidí. Další urbanistické problémy jsou spojeny s ekologickou zátěží v území, podzemními vodami a s tím, že Zbrojovka leží v záplavovém území.
    Pelčák neočekává, že všechny nynější vize architektů dojdou naplnění. Proměna území musí být postupná, a měnit se proto bude i projekt. Investoři nemůžou zahltit trh nově postavenými kancelářemi a byty v jednom okamžiku, ba ani v několika po sobě následujících letech. Nenašli by dostatek zájemců. "Sídliště Lesná se stavělo deset let v řízeném komunistickém hospodářství. Tohle se může přirozenou cestou stavět třeba 25 let," uvedl Pelčák.
    Celkové náklady na stavbu bytů a kanceláří v areálu Zbrojovky se budou pohybovat v řádu miliard korun. Podle společnosti J&T Real Estate začnou stavební práce příští rok. Projekt zdržela krize. "Projekt revitalizace tohoto brownfieldu patří k největším zamýšleným investicím na území města Brna. Zahájení výstavby se předpokládá již v roce 2011," uvádí J&T na svých webových stránkách.
    Původně se v souvislosti se zahájením stavby hovořilo o  roce 2009. "Důvodem posunu jsou krize i dosud nedokončená změna územního plánu území, která brzdí i další přípravné práce," řekl ČTK letos v dubnu obchodní ředitel J&T Real Estate Martin Kodeš.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
lech valenca
lech valenca
29.11.10 09:09
bourani
radek
30.11.10 06:06
zobrazit všechny komentáře