Brněnská městská část Starý Lískovec má nové centrum

Vložil
ČTK
29.11.2010 16:15
Brno

Brno - Sídliští brněnská městská část Starý Lískovec získala nové centrum. V centrální prostor se proměnilo prostranství u polikliniky. Dříve bylo místo zanedbané a poseté provizorními prodejními stánky. Investice za více než 20 milionů korun to změnila, na místě je dnes nové dláždění, lavičky i vodní prvek, řekl dnes novinářům starosta Vladan Krásný (ODS).
    "Je to centrální místo ve Starém Lískovci, kde jsou obchody i pošta a chodí tam relativně hodně lidí," uvedl Krásný. Renovace prostoru má podle něj pokračovat dalšími etapami, které už však nebudou tak zásadní a zasáhnou spíš do okolí. Dvě se budou týkat parkování, další chodníků u blízkého přestupního uzlu Osová.
    Prostranství u polikliniky tvoří jakési provizorní centrum městské části. Prostranstvím, kde by se lidé mohli scházet a které by vnímali jako střed městské části, se má stát po revitalizaci Mikuláškovo náměstí. Je mnohem rozlehlejší než prostor u polikliniky. Finální úpravy tam však nyní nejde dělat, protože náměstí má v budoucnu podcházet tramvajová trať, která se má kopat svrchu.
    Podle zpracované studie se má na Mikuláškově náměstí také stavět nová budova radnice se společenským sálem. Dnes v městské části není, zastupitelé například zasedají v hasičské zbrojnici v nevyhovující místnosti, která připomíná spíš školní třídu. Podle Krásného bude uprostřed náměstí stát multifunkční objekt kruhového půdorysu zbudovaný podle ekologických trendů. Okolí mají zahradníci proměnit ve francouzský park.
    Stavba by dovršila snahu udělat ze Starého Lískovce celistvou městskou část. Tvoří ji převážně panelová zástavba, městská část je navíc obehnaná víceproudými silnicemi a dálnicí. Lískovec lze podle Krásného s nadsázkou popsat jako betonovou džungli se starou zástavbou. "Musíme prostředí zevnitř zkultivovat, zkulturnit, aby lidi ze šedivého sídliště nechtěli utíkat," uvedl už dřív. Podle něj je to jediná možná cesta, aby ze sídliště nevznikla sociálně vyloučená oblast.
0 komentářů
přidat komentář