Anselmo Lurago patřil mezi největší barokní stavitele v Čechách

Vložil
ČTK
28.11.2010 14:30
Praha

Anselmo Martino Lurago

Praha - Anselmo Martino Lurago byl sice Ital, ale velkou většinu svého života strávil v Čechách. Když před 245 lety, 29. listopadu 1765 zemřel, byl váženým malostranským měšťanem a královským dvorským stavi- telem.
    Svojí nezaměnitelnou pečeť Lurago vtisknul Pražskému hradu a postavil i  zvonici chrámu svatého Mikuláše na Malé Straně, čímž dovršil dílo svého tchána Kiliána Ignáce Dientzenhofera a jeho otce. Jako architekt působil i ve službách šlechty a augustiniánů, benediktinů a jezuitů. Navrhl také známý pozdně barokní palác Kinských na Staroměstském náměstí, který dnes spravuje Národní galerie.
    Anselmo Martino Lurago pocházel z rozvětvené umělecké rodiny. Jeho příbuzní byli význační stavitelé, architekti a kameníci, ale také sochaři, zlatníci a malíři. Anselmo se narodil v severoitalském Comu, odkud odešel do Prahy do učení ke svým slavným strýcům, stavitelům Giovannimu Antoniovi Luragovi a Bartolomeovi Scottimu. Byl ale i žákem v té době nejžádanějšího pražského architekta Františka Maxmiliána Kaňky, který jeho dílu vtiskl výrazný středoevropský charakter.

0 komentářů
přidat komentář

Související články