Ostrava pokračuje v chystané proměně Černé louky

Zdroj
Martina Helánová
Vložil
ČTK
24.11.2010 23:25
Ostrava

Ostravští politici po roce zkoumání zjistili, že prioritou města je v současnosti nová koncertní síň.
Ostrava - Město Ostrava pokračuje v přípravě revitalizace území Černé louky. Právě s komplexní proměnou této lokality v novou městskou čtvrť s kulturními a vzdělávacími institucemi se město neúspěšně ucházelo o  titul Evropské hlavní město kultury 2015. Největší prioritou je v současné době výstavba nové koncertní síně, která by měla být zřejmě i nejdražším ze všech zvažovaných objektů. Novinářům to dnes řekl primátor Ostravy Petr Kajnar (ČSSD).
    Nová koncertní hala by mohla vyrůst mezi Divadlem loutek Ostrava a Divadlem Antonína Dvořáka. "Máme za sebou asi rok zkoumání toho, jaký objekt vlastně chceme. V současné době máme materiál k tomu, abychom mohli začít připravovat (architektonickou) soutěž," uvedl hlavní architekt města Cyril Vltavský.
    Podle něj by se kapacita koncertní haly měla pohybovat v  rozmezí od 1000 do 1200 posluchačů. Vltavský dodal, že se zadáním architektonické soutěže by městu mohla pomoci některá z renomovaných společností. "Architektonická soutěž by nám měla odpovědět na to, jak by taková hala mohla vypadat," vysvětlil Vltavský. Soutěž by mohla být vyhlášena už v  prvním pololetí příštího roku a koncem roku by město rádo znalo její výsledky.
    Ostrava zřejmě vyhlásí i veřejnou zakázku na zpracování územní studie lokality Černá louka. Dokument by měl podrobněji rozpracovat vítězný urbanistický návrh nizozemské společnosti Maxwan. "Územní studie by měla pojmenovat další kroky včetně nezbytných technických úprav území. Územní studie stanoví funkční, plošné a možná prostorové pravidla pro výstavbu v tom daném území," uvedl Vltavský. Připomněl, že urbanistická soutěž byla pouze ideová a podle předpokladu by na každý z objektů měla být vyhlášena samostatná architektonická soutěž.
    Město už dříve schválilo, že proměnu výstaviště Černá louka podpoří dvěma miliardami korun. Podle Kajnara má město na příští rok vyčleněny peníze na projektovou přípravu v řádech desítek milionu korun. "Určitě se na to budeme snažit získat evropské peníze nebo podporu z ministerstva kultury, budeme se snažit zajistit financování z více zdrojů," řekl Kajnar.
    Maxwan v místě navrhl park obklopený budovami, které kolem středové plochy vytváří jakousi podkovu. Kromě koncertní síně se v místě počítá i s centrem současné hudby, kunsthalle, kreativním inkubátorem nebo školou či bydlením, už dříve se hovořilo o tom, že některé objekty jako například byty by mohli vystavět soukromí investoři.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Cerna soutez na Cernou louku
Tusek
25.11.10 09:41
zobrazit všechny komentáře

Související články