Studenti mohou navrhnout přístavbu pro filharmonii v Plzni

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
22.11.2010 17:25
Plzeň

Plzeň - Architektonické návrhy na přístavbu koncertní síně pro plzeňské filharmoniky mohou až do února tvořit vysokoškolští studenti architektury, techniky či umění. V mezinárodní soutěži mají vymyslet co nejlepší řešení pro přístavbu k funkcio- nalistické budově Českého rozhlasu v Plzni, informovala ČTK Daniela Rich- terová z agentury Deee Communication. Plány na přístavbu koncertní síně u budovy rozhlasu se v Plzni táhnou přes 50 let. Nejen kvůli finanční náročnosti ale není jisté, zda a kdy se některý se studentských návrhů vůbec dočká realizace, řekli ČTK zástupci rozhlasu, filharmonie a města Plzně.
    Filharmonici mají v rozhlasové budově zázemí - využívají zkušebny i nahrávací studia. Záměr soutěže vychází z původní koncepce areálu rozhlasu z  roku 1947. Plánované severní křídlo s koncertním sálem se nikdy nepostavilo. "Přestože je zadání jednoznačně vymezeno funkčně i návazností na existující dům, ponechává tvořivosti studentů velký prostor," míní autor zadání a člen poroty Jaromír Veselák. Šestnáctý ročník soutěže pro studenty z Česka, Slovenska i  dalších evropských zemí vyhlásila společnost Xella.
    "O dostavbu koncertní síně u rozhlasové budovy usilovali asi všichni ředitelé plzeňského rozhlasu od 50. let," konstatoval Pavel Bouda z rozhlasu. Plány ale podle něj nyní spíš usnuly. Rozhlas dokonce nechal nedávno severní stěnu budovy, která byla celá desetiletí kvůli plánované přístavbě jen v provizorní podobě, obložit a upravit. "Říká se 'nikdy neříkej nikdy', ale v tuto dobu se přístavba zřejmě nebude stavět," doplnil. Návrhy studentů chce nicméně rozhlas příští rok vystavit.
    Primátorova náměstkyně Marcela Krejsová připomněla, že těleso, jež je příspěvkovou organizací města, by mělo najít nové zázemí v chystané novostavbě divadla. "Počítá se tam se zkušebními prostorami, ne se samostatným sálem. Ale akustika v hlavním sále divadla by měla být proměnitelná tak, aby vyhovovala i filharmonii," doplnila.
    Také ředitelce filharmonie Lence Kavalové by se nápad na dostavbu koncertní síně u rozhlasu líbil. Zázemí v rádiu filharmonikům vyhovuje, například díky možnosti hned přejít do nahrávacího studia. Koncerty má nyní v Měšťanské besedě nebo v kulturním domě Peklo. Znamená to ale mimo jiné složité převážení nástrojů. "Návrh na přístavbu je skvělá myšlenka, může být minimálně v šuplíku, třeba na něj někdy dojde," dodala Kavalová.
    Podle vedoucí projektu soutěže Hany Šimánové je architektonická soutěž o to zajímavější, že Plzeň získala nominaci na Evropské hlavní město kultury v roce 2015. Debata o dostavbě rozhlasu podle původního plánu by se tak mohla stát celoplzeňským tématem.
0 komentářů
přidat komentář