Ministr kultury jmenoval Ksandra ředitelem technického muzea

Zdroj
Jiří Borovička
Vložil
ČTK
22.11.2010 15:55
Praha

Praha - Ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09) jmenoval dnes novým ředitelem Národního technického muzea v Praze (NTM) Karla Ksandra. Nastoupit má už 1. prosince.
    Ksandr ve funkci nahradí bývalého ředitele Horymíra Kubíčka, na něhož ministerstvo podalo na základě výsledků auditu trestní oznámení. Podobně postihlo i jeho ekonomického náměstka Oldřicha Rambouska.
    "Vím, že mě nečeká procházka růžovým sadem. Mým prvním krokem bude, že se někde na dva dny zavřu, prostuduji všechny audity a budu hledat cestu jak z toho ven," řekl bezprostředně poté Ksandr ČTK. To, že v technickém muzeu už před pěti lety působil v pozici náměstka, nepovažuje za nevýhodu, ale ani za výhodu.
    "Usnadňuje mi to práci v tom, že technické muzeum poměrně dobře znám, znám jeho chod i strukturu jeho sbírek. Ne všichni pracovníci z toho mohou mít radost," dodal nový ředitel. Tajností není, že připravuje zásadní organizační změnu, která je zatím jen na papíře. "Musí projít diskusí s  odbornými pracovníky muzea a s vědeckou radou, kterou ustanovím krátce po svém nástupu," podotkl Ksandr, který do letošního léta zastával pozici náměstka Národního muzea pro centrální sbírkotvornou a výstavní činnost. Pak se stal jeho hlavním konzervátorem; funkci si bohatě užil minulý týden při otevírání hrobu dánského astronoma Tychona Braha.
    "Byl to pracovní úkol doprovázený však něčím navíc. Setkání s touto osobností bylo ojedinělým zážitkem už proto, že právě Národní technické muzeum opatruje ve svých sbírkách jeho nejcennější sextanty," dodal.
    Nejbližším úkolem nového ředitele NTM bude po čtyřleté rekonstrukci muzeum opět zpřístupnit. Nepůjde však o jednorázovou akci - dokončené expozice hodlá otevírat postupně. "Je to i v tradici českého muzejnictví. Nejlepším příkladem je budova Národního muzea, otevřená v květnu roku 1891 pouze s jednou expozicí. Ostatní přibývaly v průběhu doby," vysvětlil. Za důležité považuje nalákat na Letnou návštěvníky, když během dlouholeté rekonstrukce zmizela tato instituce z muzejního nebe. Podle ministrových představ by se mohlo muzeum otevřít v prvních dvou měsících příštího roku.
    Výběrové řízení na šéfa NTM na začátku listopadu nepřineslo jednoznačného vítěze. V předposledním kole se rozhodovalo mezi Ksandrem, právníkem Karlem Kosem a architektem Michalem Crkvou. Ministr nakonec volil mezi Crkvou, kterého považoval za dobrého ekonoma, a Ksandrem, který má zkušenosti s  muzejnictvím. Nakonec prý převládla právě jeho ucelenější představa o  znovuotevření muzea a postoj k projektu v Plasích, kde vzniká centrum stavitelského dědictví.
    Podle informací uvedených na webových stránkách Národního muzea vystudoval Karel Ksandr dějiny umění na Karlově univerzitě. Zaměřuje se především na dějiny architektury a památkové péče. V minulosti se podílel na výzkumných úkolech v této oblasti, je autorem scénářů několika výstav a článků v odborných publikacích.
0 komentářů
přidat komentář

Související články