Prodejci: V Praze je největší zájem o byty od 1,8 do 3,5 mil. Kč

Zdroj
Miluše Hlinovská
Vložil
ČTK
26.02.2006 22:35
Praha

PRAHA - Díky výhodným hypotečním úvěrům a očekávanému zvýšení daně z přidané hodnoty na bytovou výstavbu je poptávka po vlastním bydlení stále vysoká. V Praze mají lidé největší zájem o byty od 1,8 milionu do 3,5 milionu korun. Nejčastěji má byt rozlohu 50 až 70 metrů čtverečních. Poptávka se přesunula od bytů 1+kk k bytům 2+kk a zájem se stále více zvyšuje i o větší byty. Vyplývá to z odpovědí stavitelů bytů a realitních kanceláří oslovených ČTK.

"Ještě před dvěma lety byl největší zájem o malé byty typu 1+kk, které na trhu chyběly. V poslední době se zájem přesunul k bytům 2+kk o velikosti 50 metrů čtverečních a 3+kk kolem 70 až 80 metrů čtverečních," řekl generální ředitel Central Group Dušan Kunovský.
Podle realitní společnosti Lexxus je největší zájem o byty velikosti 50 až 70 metrů čtverečních za cenu 40.000 až 50.000 Kč za čtvereční metr. "Byty nad 100 metrů čtverečních jsou obtížně prodejné," uvedl Jakub Sedmihradský ze společnosti Lexxus.
Společnost Skanska, která je největší stavební firmou na trhu, potvrdila největší poptávku po bytech 2+kk do 30.000 korun za metr čtvereční. "Významněji narůstá poptávka po větších výměrách v dispozicích 3+kk a 4+kk v cenách 32.000 až 40.000 korun za metr čtvereční," uvedl Ondřej Šuch ze Skansky. Dodal, že zájemcům o tyto větší byty daleko více záleží na lokalitě a vybavení bytu. "K nejžádanějším lokalitám patří Praha 5, Praha 6 a Praha 10 a případně i Praha 4," řekl makléř Maxima Reality Otakar Schuma.
Loni ve 3. čtvrtletí dosáhl počet rozestavěných bytů v Praze 17.600 jednotek. Z toho je přes 70 procent v bytových domech, zbývající byty jsou v rodinných domech. Meziročně nejvíce vzrostla bytová výstavba v Praze 3 a Praze 9. Naproti tomu bylo možné zaznamenat pokles výstavby bytů v Praze 8 a Praze 15.
"U bytů nižší cenové kategorie dochází k mírnému zlepšení úrovně standardů vnitřního vybavení," uvedl Sedmihradský. Například koberce jsou nahrazovány plovoucími laminátovými podlahami, zvýšila se cena použitých obkladů a dlažeb. U středního cenového segmentu výraznější změny nenastaly, u luxusních bytů se častěji začínají objevovat high-tech prvky ve vnitřním vybavení. Instalovány jsou například počítačem ovládané funkce vytápění či větrání s dálkovým přístupem přes internet a mobil.
Na bytovou výstavbu nyní platí snížená pětiprocentní daň z přidané hodnoty. Od roku 2008 by se měla kvůli požadavkům EU zvýšit na základní sazbu, která je nyní 19 procent. Nižší sazba bude platit jen na výstavbu sociálního bydlení.
Stát se nyní snaží upravit definici sociálního bydlení tak, aby nižší daň platila na většinu bytové výstavby. Podle aktuálního návrhu, který schválila vláda, budou do sociálního bydlení patřit byty do 90 m2 a rodinné domy do 150 m2. Nižší sazba daně by měla platit na bytový dům, kde žádný z bytů nepřekročí uvedený limit.
V tuto chvíli jde o návrh, parlament o něm bude jednat zřejmě až letos na podzim. Vyloučeno v tuto chvíli není ani to, že se podaří i od roku 2008 zachovat nižší sazbu DPH. Státy EU totiž ještě o této možnosti chtějí v roce 2007 znovu jednat.
0 komentářů
přidat komentář

Související články