Boom solárních elektráren ustává, vyrostou už jen čtyři

Vložil
ČTK
21.11.2010 13:30
Mělník

Mělník - Ještě čtyři nové fotovoltaické elektrárny by měly vyrůst v Mělníku a jeho okolí. Jejich výstavbu povolil odbor životního prostředí mělnické radnice. Boom výstavby fotovoltaických elektráren na Mělnicku však ustává, za poslední půl rok už žádnou novou žádost odbor neobdržel. ČTK to řekl vedoucí správního oddělení odboru životního prostředí Městského úřadu v Mělníku Jiří Hakl.
    Poslední povolenou solární elektrárnou je zdroj v obci Strážnice u Vysoké. Původní záměr investora na elektrárnu na ploše 20 hektarů nejprve odbor životního prostředí zamítl, pak ji povolil, ale jen na čtyřech hektarech. "Záměry na velké fotovoltaické elektrárny nad více než deset hektarů jsou pro nás nepřijatelné," řekl Hakl. Elektrárnu, jako je například šedesátihektarová v Nové Vsi u Kralup nad Vltavou, by mělnický odbor životní prostředí prý nikdy nepovolil.
    Ochráncům vadí velký zásah do krajiny, omezení biotopu pro volně žijící živočichy a kvůli oplocení také zhoršení migrace zvířat. V minulosti kvůli tomu zamítli třeba elektrárnu v Byšicích nebo záměr, který počítal se stavbou solárního zdroje v lese. Možností, jak zamezit výstavbě, mají přitom ochránci velmi málo. "Vždy musí být splněny podmínky, že by byl narušen krajinný ráz," doplnil Hakl.
    Investor musel ve Strážnicích změnit také místo a fotovoltaická elektrárna bude v pohledově méně exponovaném místě. "Navíc bude odcloněná zelení," doplnil Hakl. V Mělníku a okolí je zatím 14 elektráren, například v Horních Počaplech nebo Mělníku - Blatech. Osm z nich je větších než jeden hektar. Největší z nich je šestihektarová ve Vysoké Libni. Nyní se staví solární zdroj v Hostíně a připravuje se výstavba ve Vysoké, Jeviněvsi a Cítově.
    Prudký růst solárních elektráren v ČR souvisel s vysokou státní podporou, která do tohoto oboru nalákala řadu nových investorů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články