Stavbu nové knihovny v Hradci Králové zdrží odvolání

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
18.11.2010 15:55
Hradec Králové

Současný stav bývalé továrny Vertex
Hradec Králové - Zahájení stavby nové městské knihovny v Hradci Králové zbrzdí odvolání stavební společnosti VCES k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Firma zpochybňuje zadávací podmínky soutěže a postup komise při otevírání obálek. Radnice tvrdí, že námitky firmy jsou nedůvodné. ČTK to dnes řekl náměstek radnice Josef Malíř.

    "Řízení u ÚOHS se rozběhlo, čeká se na nějaké formální věci," uvedl Malíř. Pokud by antimonopolní úřad námitky firmy zamítl, zpozdilo by se zahájení stavby podle jeho odhadu o týdny. Pokud by úřad nařídil zrušení soutěže, zdržení by bylo v měsících. Stavbu, kterou zčásti platí dotace EU, by město chtělo zahájit ještě letos.
    Soutěž na stavbu knihovny vyhrála hradecká firma Stako s cenou 137 milionů korun bez daně z přidané hodnoty. Šlo o nejnižší nabídnutou cenu. Firma VCES se v soutěži podle informací ČTK neumístila mezi prvními třemi. Celkem se o zakázku ucházelo deset firem.
    Knihovna vznikne přestavbou bývalé továrny Vertex v těsném sousedství budovy úřadu práce v centru města. Radnice nevyužívaný areál továrny koupila v roce 2003 za necelých 30 milionů korun. Studii pro využití na knihovnu pak vytvořil architekt a herec David Vávra.
    Budova by si i po přestavbě měla ponechat industriální ráz. Uvnitř bude knihovna vybavena moderními knihovnickými technologiemi, její součástí budou přednáškový či výstavní sál, studovny a kavárna. Dětské oddělení by mělo připomínat stavebnici Merkur. Na ploché střeše objektu by se mohly konat společenské akce.
    Současná městská knihovna sídlí v nevyhovujících prostorách, knihy skladuje v několika objektech. V hlavním sídle v historickém centru města nyní nabízí jen zlomek knižního fondu čítajícího 650.000 jednotek.
0 komentářů
přidat komentář

Související články