Akademie věd začala v Brně budovat nové laboratoře

Vložil
ČTK
11.11.2010 09:40
Brno

Podle Akademického bulletinu je autorem návrhu kancelář Musil, Hybská – architektonický atelier
Brno - Ústav přístrojové techniky Akademie věd ČR začal v Brně stavět nové laboratoře pro nanotechnologický výzkum. Budování takzvaných Aplikačních a vývojových laboratoří pokročilých mikrotechnologií a nanotechnologií (ALISI) potrvá přibližně rok. Ústav přístrojové techniky to oznámil v tiskové zprávě. Celkové náklady činí 433 milionů korun, zhruba 85 procent částky poskytne Evropská unie.

    "Začínáme s faktickou stavbou, výkopové, bourací a zajišťovací práce lze reálně stihnout ještě před zimou. Nové budovy ALISI by v Brně měly stát na konci roku 2011," uvedl projektový manažer ústavu Bohdan Růžička.
    Asi čtvrtinu evropské dotace spolyká stavba nových budov, zbytek ústav vynaloží na přístrojové vybavení. Akademie věd věří tomu, že centrum ALISI přinese Brnu nové centrum špičkových fyzikálních laboratoří, a posílí tak jeho pozici na české i evropské vědecké mapě.
    Laboratoře zaměstnají asi 60 výzkumných pracovníků. Výsledky jejich práce budou směřovat především do aplikační sféry, což znamená, že jsou určeny k přímému využití v průmyslu. Dalším cílem projektu je podle Akademie věd také rozvoj diagnostických a analytických metod a výchova mladých výzkumných pracovníků.
    "Výzkum bude zasahovat do oblasti diagnostiky a technologií, které využívají metod magnetické rezonance, laserové interferometrie a spektroskopie, elektronové mikroskopie a litografie či svařování elektronovým a laserovým paprskem," řekl před časem ČTK ředitel laboratoří ALISI Pavel Zemánek.
0 komentářů
přidat komentář