Prohlídka polyfunkčního domu ELSTAV lighting

Zdroj
Martin Strakoš, NPÚ Ostrava
Vložil
Tisková zpráva
07.11.2010 14:00
Jan Zelinka
Tomáš Bindr
ATELIER 38 s.r.o.

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Ostravě Vás zve na prohlídku polyfunkčního domu ELSTAV lighting, s. r. o., která se uskuteční v úterý 9. listopadu 2010 od 16 hodin.
Akce se koná v rámci 4. mediálního tématu Národního památkového ústavu „Nové ve starém: Současná architektura a historické město 1990-2010“. Sraz účastníků je v 16:00 před domem na Výstavní ulici v Ostravě-Vítkovicích. Poblíž se nachází zastávka tramvaje nazvaná český dům (tramvaje č. 1 a 6). Místo je vzdáleno maximálně 10 minut pěšky z Mírového náměstí v centru Vítkovic.
Prohlídka se uskuteční za účasti architekta Tomáše Bindra a majitele domu Vladimíra Pavlíka.

foto: Roman Polášek

Areál na křížení dvou ulic v ostravské industriální čtvrti Vítkovice je tvořen výrobní halou v Šalounově ulici a jednopatrovým domem obdélného půdorysu s obytným podkrovím, podélně orientovaným k Výstavní ulici. Je začleněn ve starší smíšené zástavbě drobnějšího měřítka, tvořené řadovými i solitérními budovami převážně obytného a administrativního určení. Novostavba se v přízemí otevírá výkladci, v patře pásovými okny. Průčelí jsou obložena vlnitým plechem a v podkroví dřevem. Konstrukčně se jedná o stavbu z betonových dílců, příčného stěnového systému; podkroví je řešeno jako dřevostavba. Expresivně tvarovaným nárožím patra domu, asymetrickými střechami nástavby, vytažením rour vně objektu i materiálem chtěli autoři reagovat na charakter vítkovické zástavby a především na působivou atmosféru průmyslových hal téměř v sousedství domu. Přímo naproti hlavní budově nového areálu se nachází kulturní památka - historizující český národní dům z roku 1899 podle návrhu stavitele Bohumila Židlického (Výstavní č. 113 / Vítkovice čp. 17). Kombinací různých materiálů a forem autoři vytvořili složitý celek, odrážející různorodost okolí. Historická stopa je zřejmá v sousední starší zástavbě, ale vyplývá i z faktu, že Výstavní ulice vyznačuje trasu staré cesty spojující Vítkovice se sousední Moravskou Ostravou.
0 komentářů
přidat komentář