Brňané se budou moci seznámit s novým územním plánem

Vložil
ČTK
05.11.2010 22:45
Brno

Brno - Obyvatelé Brna se budou moci seznámit s návrhy příštího městského územního plánu. Varianty zveřejní v polovině listopadu magistrát na městských internetových stránkách. V tištěné podobě budou mapy přístupné v prostorách magistrátního odboru územního plánování, úředníci tam k  nim zájemcům dají komentář. Územní plán připravili projektanti, urbanisté a architekti ve třech variantách. Dvě obsahují silnici R43, třetí ne. Zelení v tiskové zprávě varovali před tím, aby se některá z prvních dvou rozvíjela dál.
    Podle primátorova náměstka Martina Andera (SZ) má město k dispozici právní stanovisko, které hodnotí další přípravu územního plánu s R43 jako rizikovou. Silnice, která má spojit Brno s Pardubickým krajem a protnout sídliště Bystrc, nemá oporu v krajském územním plánu. Na něm se teprve pracuje. Město podle právníků nemůže silnici bez opory ve vyšším územněplánovacím dokumentu do svého územního plánu zakreslit.
    V původním brněnském územním plánu zanesena byla, letos to však zrušil Nejvyšší správní soud. Město se obrátilo se stížností na Ústavní soud, neuspělo však.
    Právníci v  dokumentu zpracovaném pro magistrát doporučují projednání brněnského územního plánu přerušit do doby, než bude schválen krajský územní plán. "O novém územním plánu, který bude od 15. listopadu přístupný veřejnosti, je možné veřejně diskutovat, ale nikoli přijímat oficiální závěry a stanoviska. Rizika plynoucí z  chybného postupu jsou velká," uvedl Ander. Podle něj by to přijetí nového městského územního plánu mohlo oddálit víc, než když se počká na krajský plán.
    Nový městský územní plán měl původně platit letos, končící koalice složená ze čtyř stran však jeho projednávání s veřejností i schvalování odložila. Zelení v koalici prosadili zpracování třetího konceptu, a to bez silnice R43. Opozice, především občanští demokraté, to kritizovala jako zabrzdění rozvoje Brna. Jako příklad uváděla údajný nedostatek stavebních míst.
    Přípravu dokumentu bude mít na starosti nová koalice, která se formuje. Jejími aktéry mají být sociální a občanští demokraté.
0 komentářů
přidat komentář