SPAR otevírá první pobočky s jednotným konceptem LED

LED tvoří 100 procent osvětlení

Vložil
Tisková zpráva
04.11.2010 09:00
Zumtobel Lighting

Společnost SPAR jako první představila a realizovala vzorové projekty které šetrné k životnímu prostředí. Jsou otevřeny v Rakouských městech Videň, Murau a ve Švýcarském Wetzikonu. Pro tyto supermarkety Zumtobel připravil světelný koncept složený pouze z LED svítidel. Na hlavní osvětlení je použit lištový systém Tecton osazený LED moduly, jenž nahrazují řešení s lineárními zářivkami. Tato LED svítidla byla představena na veletrhu Light + Building 2010. LED verze linií Tecton představují vysokou kvalitu osvětlení v kombinaci s úsporným světelným zdrojem. Spolu s dalšími inovacemi bylo dosaženo úspory 50% energie a až 80t CO2.

Jako první supermarket šetrný k životnímu prostředí SPAR představuje hranici v udržitelnosti. Při ploše 684 m² je skvělým vzorem perfektní ochrany klimatu, architektury prostředí a energetické účinnosti. Prodejna je realizována jako pasivní budova a obdržela zlatý certifikát ÖGNI. Světelné LED řešení společnosti Zumtobel umožňuje využít vysokou účinnost, velice dobrou kvalitu světla a příjemný, jemný světelný efekt vytvořený pro dané produkty. Pan Gerald Geiger, vedoucí oddělení stavby/energie/techniky v hlavní centrále SPAR v Salzburku říká: „Inovační osvětlení společnosti Zumtobel pro nás splňuje veškeré aspekty, které jsou nutné pro atraktivní prodejní prostor: Optimální osvětlení pro naše zákazníky současně s co největší úsporou energie pro ještě vyšší ochranu klimatu a životního prostředí“.

Je to poprvé, kdy je lištový systém Tecton, který je využitý pro hlavní osvětlení, osazen stoprocentně svítidly LED. Výhodou tohoto řešení je například dobrý tepelný management svítidel, který zajišťuje dlouhé doby mezi servisem a výrazně snižuje náklady na údržbu. Dále jsou LED zdroje bez infračervené a ultrafialové složky záření mimořádně ohleduplné k prodávaným potravinám a nedochází k jejich degradaci. Splněním požadavků na vertikální a horizontální osvětlení s podmínkou vysoké kvality osvětlení, lištový systém Tecton splňuje všechny požadavky na rovnoměrnost a efektivitu osvětlení prostředí. Vizuální podoba LED linií Tecton, úzké linie světla nepřerušované tmavými oblastmi na koncích klasických světelných zdrojů, je také velmi působivá.

Pro osvětlení regálů a zboží byly LED spoty umístěny do multifunkčních jednotek systémů Tecton, výsledkem je příjemný a rovnoměrný vzhled světelného řešení v prodejním prostoru. Vysokovýkonné LED spoty jsou energeticky úsporným řešením při srovnání s vysokotlakými výbojkami. Navíc chladicí systém integrovaný do svítidel zajišťuje až 50.000 hodin bez servisu při udržení minimálně 70% světelného toku. Otočná svítidla pak zajišťují flexibilní nasvícení produktů a zvýraznění sezónního prodeje. Navíc jsou, k dokreslení příjemné atmosféry, použita LED svítidla s různými doplňkovými teplotami chromatičnosti, která jsou pro dané části supermarketu specifická.   

Prostor pokladen je přisvětlen čtvercovými LED svítidly Careena. Umístěním nad individuálními místy pomáhají také v orientaci a pro nouzové osvětlení. Downlighty Panos Infimity jsou o více než 70% účinnější než obdobná svítidla s klasickými zdroji. U LED nouzového a antipatického osvětlení provedeného pomocí svítidel Resclite a Comsign II investor oceňuje nízkou instalovanou zátěž. Nový koncept osvětlení interiéru, začleněný do uvedených supermarketů šetrným k životnímu prostředí v Murau, Styria a ve Vídni, je založeny pouze na LED. Pan Robert Lesiack, elektro-konzultant společnosti T Mayr Technical Consultants říká: „V těchto supermarketech Zumtobel uskutečnil skvělou realizaci celkového osvětlení založenou pouze na LED s vysokou kvalitou osvětlení. V budoucnu nebudou světelná řešení bez LED, protože potenciál této technologie je neobyčejně vysoký a její schopnost ještě roste.“ S fasádou tvořenou kameny a dřevem splývá supermarket se zlatým certifikát ÖGNI s regionem Murtal. V kontrastu s Vídní, kde je fasáda osvětlena LED moduly umístěnými u fasády, které dávají novému supermarketu pohledné osvětlení i po západu slunce.
0 komentářů
přidat komentář